27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Ameli Bajrović nagrada “Amir Dautović” za 2024. godinu

Žiri za nagradu Kulturnog centra Novi Pazar „Amir Dautović“ za 2024. godine, donio je odluku da ovogodišnji laureat bude Amela Bajrović, novinarka, iz Novog Pazara. Žiri je saopštio da je Bajrović novinarka na svakom mjestu i u svako vrijeme, te da bjektivno, profesionalno i pravovremeno novinarstvo praktikuje od prvog dana bavljenja ovim poslom.

“Iako njene priče najviše govore o običnim ljudima, zahvaljujući njenim izvještajima u prethodnih 26 godina mnogi problemi u Novom Pazaru su dobili pozitivan epilog. Ne preza da kritikuje i ukazuje na anomalije društva, ali isto tako i hvali i ističe pozitivne primjere, čime dokazuje stav da su novinari najbolji korektori svake vlasti i glas građana”, saopštio je Kultuni centar Novi Pazar.

U obrazloženju odluke žirija, između ostalog se navdi da je Bajrović aktivno izvještava o kulturi, afirmiše kulturu i kulturna dešavanja, promoviše multikulturalnost i urednica je jednog od rijetkih glasila koji informišu i na srpskom i na bosanskom jeziku.

Amela Bajrović je u toku 26 godina rada prošla poslove od reportera do urednika. Prve korake u novinarstvu napravila je još 1998. godine, kada je počela da radi u televiziji Ekran. Od 2001. godine bila je dopisnica radija B92 iz Novog Pazara, u to vrijeme jednog od nekoliko simbola slobodnih i demokratskih medija. Dvije godine kasnije, dakle od 2003. godine, kada je novinarska agencija Beta osnovala Radio Sto plus u Novom Pazaru, radila je kao urednica informativnog programa ovog medija. Tu je ostala punih 19 godina, kada odlučuje da se oproba samostalno u ovom poslu i osniva portal Free media. Danas je vlasnica i glavna i odgovorna urednica ovog medija. Istovremeno, posljednjih devet godina izvještava iz Novog Pazara za Radio Slobodnu Evropu. Pored svih nabrojanih medija, radila je i u Radio-televiziji Novi Pazar, bila dopisnica Blica, BIRN-a, ANEM-a i radija BBC na srpskom jeziku. Uža specijalnost su joj teme koje se tiču politike, društvenih, vjerskih i kulturnih dešavanja u Novom Pazaru. Bila je i član Odbora za informisanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, 2018–2022. godine, kada je realizovala autorski projekat: „Bosanski, jer smo Bošnjaci“.

Pohađala je i stručno se usavršavala na više desetina seminara u zemlji i inostranstvu u organizaciji raznih ambasada, OEBS-a, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija, a koji se odnose na istraživačko novinarstvo, izvještavanje o manjinama, terorizmu i radikalizmu. Profesionalno se usavršavala u Americi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj i Francuskoj.


Članica je Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kao i organizatorka i realizatorka brojnih seminara u Novom Pazaru u organizaciji ovog udruženja, njegovog Medija centra i OEBS-a.

Pored svakodnevnog izvještavanja o dnevno-političkim temama, ona je autor i realizator brojnih projekata koji su za cilj imali kulturu suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije.

Neki od najvažnijih projekata iza kojih stoji njeno ime su: „Bosanski, jer smo Bošnjaci“, „Zagubljeni tragovi“, serijal dječijih video bajki na bosanskom jeziku „Pričajmo priču“, serijal radio emisija „Glasom žena“, „Da se bolje razumemo i razumijemo“, „U vrtlogu korupcije“, „Muzika našeg kraja“, „Različitost je naša snaga“, „Svuda pođi, kući dođi“, „Sjećanje na devedesete – potisnute traume“ i „I ja se pitam“ – serijal u kojem žene pričaju o aktuelnim društvenim problemima i predlažu eventualna rješenja istih.
Nastojala je da ukaže na mlade pojedince vrijedne pažnje kroz serijale video emisija i tekstova „O njima će se tek pričati“ i „Mladi čuvari kulture i tradicije“. Autorka je serijala video emisija „Zvucima bogomolja“, kroz koje je uticala na očuvanje crkvi i džamija u Sandžaku, ali i vjersku toleranciju, približavanje i povezivanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima.

Sa ciljem da sačuva od zaborava mnoga važna događanja i ljude iz ovdašnje prošlosti, autorka je serijala tekstova „Pazar kojeg više nema“, video emisija „Ulicama sjećanja“ i „Alaturka soba – kulturno naslijeđe Bošnjaka“. Jedan od medijskih sadržaja ove novinarke jeste i onaj kroz koji je približila probleme osoba sa autizmom, a na koji je reagovala politička javnost u cilju njihovih rješavanja – dokumentarni film „I ja sam čovjek“.

Bila je član žirija na Festivalu stvaralaštva mladih 2016, 2017. i 2018. godine, u organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar – najmasovnijoj manifestaciji u državi.

Svečana dodjela nagrade biće upriličena 8.februara.2024. godine, u Svečanoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 19 sati.

Nagrada „Amir Dautović“ osnovana je 2017. godine, a Kulturni centar je dodjeljuje za (1) afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz nauku, umjetnost, prosvjetu, novinarstvo i ostale javne sadržaje), pod ovim se podrazumijeva i materijalna i nematerijalna kultura; (2) predstavljanje Grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno djelovanje na polju obrazovanja, kulture, novinarstva i sl. izvan grada (ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: