17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit uhapšen još jedan Novopazarac

Postupajući po nalogu Višeg javnog tužilaštva, u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije Kragujevac i Ministarstva unutrašnjih poslova, jedno lice je lišeno slobode a drugom licu određena je mjera zadržavanja, dok je protiv četiri lica prijava podnijeta u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2020. godine do 2022. godine, izvršili krivična djela – poreske utaje i pranja novca.

“Osumnjičeni iz Novog Pazara je u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog subjekta, u periodu od 2020. godine do 2022. godine, knjiženjem lažnih faktura uvećavao troškove poslovanja, te na taj način izbjegao plaćanje poreza na dobit pravnih lica u iznosu od preko 24,7 miliona dinara. Također, na osnovu lažnih faktura, on je vršio plaćanja privrednom subjektu iz Kosovske Mitrovice, čije je odgovorno lice podizalo gotov novac i preko dva posrednika, novac vraćao prvoprijavljenom”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Na taj način, kako se pojašnjava, izbjegnut je obračun i plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od preko 29,1 miliona dinara, čime je izvršeno krivično djelo poreske utaje i oštećen budžet Republike Srbije za više od 53,9 miliona dinara.

Za krivično djelo „poreske utaje u pomaganju“, prijavom je obuhvaćeno i odgovorno lice privrednog subjekta iz Novog Pazara, zbog osnovane sumnje da je potpisivao lažne račune na osnovu kojih je prvoprijavljeni vršio knjiženja.

MUP Srbije je juče saopštio da su juče uhapčena dva lica iz Novog Pazara osumnjičenog za krivična djela poreska utaja u pomaganju i pranje novca.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: