19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Zbog prijetnji Bošnjacima SDA Sandžaka neće učestvovati na referendumu 16. januara

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka neće učestvovati na zakazanom referendumu 16. januara ove godine u Srbiji i povlači sve svoje predstavnike iz referendumskog procesa, saopšteno je na konferenciji za medije te stranke, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je rekao da je ta odluka donesena na sjednici predsjedništva partije na kojoj je bilo riječi o događaju u Priboju kada su pripadnici MUP-a Srbije na jednoj proslavi pjevali nacionalističke pjesme vrijeđajući pritom žrtve genocida u Srebrenici i druge žrtve, te da je to “direktna genocidna prijetnja Bošnjacima Sandžaka od državnog rukovodstva”.

“Ne želimo da učestvujemo u stvaranju iluzije da je stanje normalno i da se ništa opasno ne dešava i ne priprema Bošnjacima Sandžaka. Ovaj kozmetički referendum je planirana prevara da odvrati pažnju građanima Sandžaka od opasnosti koja im se priprema”, poručio je Ugljanin.

Ugljanin je rekao da je ovo poruka da, pored negiranja genocida od strane aktuelnog srpskog režima, organizovani masovni zločini nad Bošnjacima koje su početkom devedesetih izvršile srpske oružane snage u selu Kukurovići, Sjeverinu, Štrpcima i Bukovici kod Pljevalja, očekuju ostale Bošnjake Sandžaka, prvenstveno u Novom Pazaru i Sjenici.

On je zatražio da se ovaj referendum odloži dok se, kako je podvukao, ne izvrši lustracija u policiji Srbije, pravosudnim organima i službama bezbjednosti, kao i u oružanim snagama Republike Srbije, koji su, kako je ocijenio, direktno odgovorni za ovakvo stanje i neprijateljstvo prema Bošnjacima.

Ugljanin je ponovio stav SDA Sandžaka kojim se traži usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama bezbjednosti, u svim gradovima Sandžaka, a u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva.

“Tražimo od Evropske unije i SAD-a nastavak međunarodne konferencije o rješavanju jugoslovenske krize koja je prekinuta Dejtonskom konferencijom, a velikosrpska agresija nad Bošnjacima traje kontinuirano, drugim sredstvima. Tražimo, hitno, mehanizme kako se zločini u Sandžaku nikad ne bi ponovili, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je naša poslanička grupa više puta u Skupštini Srbije predložila na razmatranje i usvajanje”, rekao je on, dodavši da ova rezolucija predviđa jasne mehanizme i korake kako bi se spriječilo “ponovno stvaranje svijesti da je zločin dozvoljeno sredstvo za postizanje nacionalnih ciljeva”.

Lider SDA Sandžaka je pozdravio osude pomenutog događaja od stranaka i organizacija demokratske orijentacije u Srbiji i poručio da SDA Sandžaka želi da izgradi institucije i mehanizme za očuvanje i unapređenje međunacionalne harmonije u Sandžaku.

Konstatirao je da su sve bošnjačke stranke dužne da imaju zajednički nastup u zaštiti vitalnih interesa bošnjačkog naroda.

Na društvenim mrežama se 2. januara pojavio snimak proslave u Priboju na kojoj je, uz pjevanje nacionalističkih pjesama, učestvovalo više pripadnika MUP-a Srbije u tom gradu.

MUP Srbije je danas osudio ovakvo ponašanje i naveo da je u toku disciplinski postupak protiv policijskih službenika sa snimka.

U Srbiji će 16. januara 2022. godine biti održan referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava koji se odnosi na budući izbor sudija i tužilaca, donesen po preporuci Venecijanske komisije.

Izvor: AA

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: