27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

“Za islamski centar” i “vratimo vakufe do posljednjeg komada”

U znak podrške izgradnji islamskog centra u Novom Pazaru značajan broj ljudi iz Sandžaka je preko svoje profilne fotografije na fb-u postavi okvir sa hastagom “#ja sam za islamski centar” i fotografijom iz plana tog objekta. S druge strane na nekim profilima se, kao odgovor, pojavio okvir sa porukom “vratimo vakufe do posljednjeg komada”.

Prethodno je predsjednik Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Bajazid ef. Nicević pozvao vjernike da budu uz graditelje i ustraju u realizaciji ovog hajrli projekta.

“Džamija ima mjesta za 462 klanjača, mušku i žensku abdesthanu, gusulhanu, školu Kur’ana za preko 72 učenika, obdaništa za isto toliko polaznika i biblioteku”, napisao je Nicević uz objavu fotografije iz plana islamskog centra čija je izgradnja započeta 20. novembra ove godine u blizini Velikog groblja u ulici Rifata Burdževića u Novom Pazaru.

Kratko rečeno o problemu vakufa kod Velikog groblja Niceviće je naveo:

“Veliko groblje je vakuf svih muslimana i to treba tako da ostane. Ispod groblja je put, privatno vlasništvo gdje postoji komplet ovjerena dokumentacija koju ćemo javno prikazati. Ispod puta je kupljen plac od privatnika i uvakufljen za izgradnju džamije. Dođe neko i zagradi put koji se desetinama godina koristio i sva ovjerena dokumentacija govori ko je vlasnik toga, samo iz mržnje da se pravi džamija, škola Kur’ana i mekteb”, objavio je predstavnik Mešihata IZ-e Sandžaka.

Okvir sa porukom “vratimo vakufe do posljednjeg komada” sa hastagovima #jednaIslamskaZajednica i #BezKalkulacije prvi je objavio muftija Sandžački Islamske zajednice u Srbiji Abdurahman ef. Kujević.

“Ažuriraj svoju sliku profila sa ovim okvirom”, poručio je Kujović.
Mešiha IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije je 20. novembra ove godine u blizini Velikog groblja započelo izgradnju islamskog centra. Pristalice Stranke pravde i pomirenja (SPP) i uposlenici Islamske zajenice u Srbiji (IZus) su 16. decembra, pod izgovorm da se islamski centar u jednom dijeli gradi na vakufu na koji oni polažu pravo, blokirali izgradnju tog objekta.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: