24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Sandžak Srbija

Dan Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

28. septembar je datum koji je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obilježava kao Dan Bošnjaka u svim novonastalim državama u kojima Bošnjaci žive nakon raspada bivše SFRJ, izuzev u Republici Srbiji.

Aktuelna predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je u septembru prošle godine uputila zahtjev premijerki Srbije Ani Brnabić da republički Savjet za nacionalne manjine potvrdi odluku Vijeća o proglašenju 28. septembra za Dan Bošnjaka. Međutim, do danas ova odluka nije potvrđena od strane državnih organa.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Podsjećanja radi, na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman.

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. avgust 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

Povodom Dana Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće će ove godine na prigodan način, a u skladu sa aktuelnom situacijom, obilježiti ovaj blagan Bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

Svečani prijem biće organiziran u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća 28. septembra, sa početkom u 19 sati.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: