Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

“Dan bijelih traka”, sjećanje na preko 3.000 ubijenih Prijedorčana tokom agresije na Bosnu

U znak sjećanja na preko 3.000 ubijenih Prijedorčana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, danas se obilježava Dan bijelih traka.

Kako bi se podsjetilo na ovaj stravičan zločin i povodom masovnh ubistava i progona civilnog stanovništva od strane srpskih snaga na području Prijedora od 1991 do 1995. godine.u Prijedoru, Sarajevu, Mostaru, Bihaću i više gradova u Bosni i Hercegovini se nizom skupova obilježava ovaj dana”,

Bijele trake su simbol iz maja 1992. godine kada su srpske okupacione vlasti u Prijedoru izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u ovom gradu da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze vani, da oko ruke vežu bijele trake.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani muslimanske i hrvatske nacionalnsti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake, u protivnom snosit ce teške posljedice”, glasilo je obavještenje sa Radio Prijedora 31. maja 1992. godine.

Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru i to je bio uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine ubijeno 3.176 ljudi, među kojima je bilo 102 djece mlađe od 18 godine, protjerano oko 50.000 ljudi, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Dan bijelih traka obilježen je i u školi OŠ”Harmani I” u Bihaću. Uposlenici i učenici na čelu sa direktoricom Škole Belmanom Trivunić su učenicima, uposlenicima i roditeljima simbolično oko ruke vezivali bijele trake, a u holu škole su prikupljene plišane igračake u znak sjećanja na svu ubijenu djecu tokom agresije na BiH. Poruka je ovo da se nikad ne zaborave stradanja, progoni i zločini u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, ali u svim drugim mjestima te zemlje.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: