Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Srbija Zdravlje

Srbija: Škole danas dobile dopis o merama za početak godine

Đaci do petog razreda od 1. septembra polaze regularno u školu u kompletnom sastavu, ali moraće da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, piše beogradski list “Blic”.

Stariji od 12 godina takođe se vraćaju u školske klupe, ali u razređenim odeljenjima. S druge strane, fizičko, muzičke i kreativne aktivnosti koje zahtevaju kolektivno učešće mogle bi biti dopuštene, ali samo na otvorenom, dok će roditelji najverovatnije moći da zatraže onlajn nastavu za dete, ako procene da je iz nekog zdravstvenog razloga to neophodno, saznaje „Blic“.

Ipak, to je samo u planu, a konačan odgovor sledi, kako dodaju, nakon što se pre polaska u školu proceni trenutna epidemiološka situacija.

“Blic” je danas prenio dopis Ministarstva prosvjete poslato školama u Srbiji, u kome se, između ostalog, kaže:

“Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti COVID-19 na 82. sednici doneo je zaključak 08 broj:53-7048/2021-1 od 28. 7 2021. godine.

Saglasno navedenom Zaključku, školama se snažno preporučuje da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv bolesti COVID-19 u skladu s aktuelnim Stručno-metodološkim uputstvom za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv COVID-19 Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kao što je Blic jutros pisao, da bi se u jednom odjeljenju sakupilo 30 učenika starijih od 12 godina, za to je neophodno da deca budu vakcinisana, ali s obzirom na to da je do polaska u školu ostalo manje od mesec dana, ne očekuje se da je tako nešto realno izvodljivo. Prema poslednjim podacima „Batuta“, u Srbiji je vakcinisano oko 4.000 dece, što još uvijek predstavlja mali procenat.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: