30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Dr. Nurković: Terapija konvalescentnom plazmom mogući lijek za infekciju koronavirusom

Poznati mladi stručnjak iz oblasti matičnih ćelija Dr. Jamsin Nurković, ukazujući da je to “ohrabrujuća vijest”, pošto u našoj zemlji već ima izliječenih od infekcije koronavirusom, za SNews je iznio stav da bilo bi pametno da se barem razmatra primjena plazma terapije koja sadrži antitijela tih osoba.

Kako je istakao, dok je za spravljanje efikasne vakcine i njene rutinske primjene protiv Covid19 infekcije potrebno od godinu i po do dvije, možda se brže rešenje ipak nalazi sa “druge strane imuniteta”.

“Pacijenti koji su već izliječeni od infekcije korona virusom u svojoj krvi, tj. krvnoj plazmi sadrže antitijela protiv virusa. Ta antitijela se mogu izolovati i pod posebnim i strogo kontrolisanim uslovima dati oboljeloj osobi. Na taj način postiže se pasivna imunizacija vještačkim putem. To je već poznati postupak za neke druge bolesti, npr. besnilo i tetanus”, smatra Dr. Nurković, prvi dokazani naučnik matičnih ćelija koji je u oblasti kliničke medicine regenerativnu terapiju uspio da podigne je na viši nivo.

Kako je zaključio, “osim vještačkog pasivnog imuniteta, kod ljudi se privremeno razvija i prirodni pasivni imunitet pri dojenju, kada majka predaje svoja antitijela odojčetu ne bi li ga zaštitila od bolesti.”

Dr. Jasmin Nurković je pevi sandžački ekspert u oblasti matičnih ćelija i najmlađi doktora medicinskih nauka iz Novog Pazara. Njegovi naučni radovi citirani su u najboljem naučnom časopisu iz oblasti matičnih ćelija “Nature Reviews”.

Dr. Nurković je nakon pojave koronavirusa u Srbiji pozvao sve ljekare da se ujedine i pomognu ljudima u brobi protiv te bolesti i stavio se na raspolaganje zdravstvenim ustanovama.

On je istakao da poštuje sve preporučene savjete od stručnjaka koji se bave epidemiološkom situacijom u svijetu i kod nas.

“Kao lekar: Želim i mogu da sve svoje kapacitete pružim na raspologanje i pomoć Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar i višim zdravstvenim institucijama. Pošto nas inače ne odlikuje zajedništvo i zdravstvena prosvećenost, a teško podnosimo i izolaciju, moj savet je da se po prvi put potpuno ujedinimo, verujemo i pružimo podršku ljudima koji se bave ovim poslom”, poručio je Dr. Nurković.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: