23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Ukida se Vladin “model maske za novinare” – “Zaključak broj 53-2928/2020”

Karikatura: Dušan Petričić, nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, izjavila da se povlači odluka Vlade o informisanju u vrijeme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva. Kako je objasnila, to se radi na izričitu molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi nova.rs.

U uredbi vlade, koja će biti ukinuta, piše da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obavještava javnost o stanju, posljedicama i o preduzetim zdravstvenim mjerama u vezi sa virusom.

Brnabić je, gostujući na RTS-u, rekla da je cilj uredbe bio da se obezbjedi pravovremeno informisanje građana, ali da se ona ukida kako se ne bi govorilo o ukidanju slobode medija i cenzuri i da se ne bi davao izgovor za takve konstatacije.

“Moja je glupost i krivica što smo ovu uredbu doneli”, rekla je Brnabić i dodala da je trebalo bolje objasniti zbog čega se to čini.

Ona je dodala da joj je krivo zbog toga što je ova uredba bacila senku na sve dobro što je urađeno.

“Ukidamo ovo i idemo dalje”, rekla je Brnabić.

Podsjetimo, novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno je u srijedu uveče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično djelo, “objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede”.

Novinarka je Kliničkom centru Vojvodine odgovorila efektnom porukom: Odričem se obroka u pritvoru!

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je juče Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vrijeme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

“Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije”, poručili su iz UNS-a.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtjeva od Vlade Srbije hitno pojašnjenje i tumačenje donijetog Zaključka broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posljedicama zarazne bolesti COVID-19.

“Od Vlade zahtevamo pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima”, naveli su iz NUNS-a.

Izvor: nova.rs, UNS. NUNS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: