29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Potvrđen prvi slučaj oboljelog od korona virusa u Novom Pazaru

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić saopštio je na sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije da je potvrđen prvi slučaj oboljelog od virusa COVID-19 u Novom Pazaru, objavljeno je večeras iz gradske uprave Novog Pazara.

Ova informacija potvrđena je i za SNews iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

U pitanju je pedesetosmogodišnji muškarac koji je jutros transportovan u Kliničko bolnički centar u Kragujevcu. Spahić je je kazao da je epidemiološka situacija sada narušena, ali da je i dalje pod punom kontrolom.

Kako se navodi u objavi na društvenim mrežama od momenta kada je potvrđen prvi slučaj oboljelog sa teritorije Novog Pazara, Zavod za javno zdravlje preduzeo je sve potrebne mjere.

U saradnji sa Policijskom upravom iz kontakata je identifikovano 21 lice, kojima je izrečena mjera pojačanog epidemiološkog nadzora, a jedanaestoro najbližih kontakata obolelog je uzorkovano. Rezultati se očekuju sutra.

”Od sinoć od 19 sati, kada nas je Veterinarski institut u Kraljevu, koji je trenutno referentna laboratorija za naš zavod, obavestio da ima jedan pozitivan slučaj u Novom Pazaru, ZZJZ intenzivno radi. Mi smo tu osobu već hospitalizovali. Od pre dva dana oboleli je na Infektivnom odeljenju, a danas je prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Kragujevcu. Nas sada interesuju kontakti. Mi smo sinoć i u toku dana identifikovali sve kontakte prvog reda gde spadaju porodica, posao i osobe koje duže od dva sata borave sa tom osobom”, kazao je Spahić.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Dr. Šefadil Spahić (arhivska fotografija)

Spahić je rekao da je osim identifikacije kontakata, izvršena dezinfekcija objekata u kojima je boravio oboleli, te da se istražuju i kontakti u zdravstvenim ustanovama.

”Ukoliko se ispostavi da nije ispoštovana procedura, i zdravstvenim radnicima će biti izrečena mera izolacije”, naveo je doktor Spahić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da će svi kapaciteti Gradske uprave biti usmjereni na aktivnosti ka suzbijanju širenja epidemije.

”Grad čini sve kako bismo se pripremili za novonastalu situaciju. Potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom u Novom Pazaru i sgurno da ima razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku”, kazao je Biševac.

On je pozvao građane da ne izlaze iz svojih domova bez preke potrebe, da poštuju sve mjere Vlade i Ministarstva zdravlja, da pokažu solidarnost i odgovornost. Takođe, gradonačelnik Biševac je pozvao građane da se uzdrže od dijeljenja neprovjerenih informacija na svojim ličnim profilima na društvenim mrežama, vezanih za broj i stanje oboljelih od korona virusa.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: