Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Za pogibiju Melise Zećović (15) dvije godine maloljetničkog zatvora, tužilaštvo nije zadovoljno izrečenom kaznom

Viši sud u Novom Pazaru objavio je danas presudu kojom je Belmin Hasanović osuđen na kaznu maloletničkog zatvora u trajanju od dvije godine, a pod optužbom za učešće u teškoj saobraćaknoj nesreći u kojoj je poginula petnaestogodišnja djevojčica Melisa Zećović.

On je osuđen zbog krivičnog djela “teško djelo protiv bezbjednosti janog saobraćaja” (čl.297. st.2. u vezi čl.289. st.1. Krivičnog zakonika), a u vezi pogibije petnaestogodišnje djevojčice Melise Zečović kada j u decembru 2023. godine dok je prelazila ulicu na nju nalateo vozilom.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je da nije zadovoljno izrečenom kaznom u trajanju od dvije godine maloljetničkog zatvora, jer je to, kako se ističe, minimum kazne predviđen za krivično djelo koje se Hasanoviću stavlja na teret.

“Posebno imajući u vidu da je Belmin Hasanović radnje krivičnog djela preduzimao sa eventualnim umišljajem, tako da će Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru u zakonom predviđenom roku izjaviti žalbu protiv navedene presude Višeg suda u Novom Pazaru”, navodi se u saopštenju.

U novopazarskom naselju Mur, na putu ka školi u jutarnjim satima 13. decembra 2022. godine, od posljedica udara život je izgubila Melisa Zećović rodom iz Draževića.

Belmin Hasanović je vremenu izvršenja krivičnog djela imao je 17 godina i probnu vozačku dozvolu.

Građani Novog Pazaru se nedjelju dana nakon tragične i stravile nesreće na istom mjestiu održali protest „I naša djeca imaju pravo da žive“, tražeći uređenje saobraćajnica i sigurnos za kretanje pješaka, da se postave uzdignuti pješački prelazi, koji bi istovremeno bili i usporivači saobraćaja, postave horizontalna i vertikalna signalizacija, nadzorne kamere i izgrade trotoari.

Nakon protesta platforme za usporavanje saobraćaja postavljene su na najrizičnijim tačkama na putu u Muru, Selakovcu i Lukarima, kod osnovnih škola, ali i na mjestu gde je poginula Melisa Zećović. Kamera i trotoara na tom dijelu puta i dalje nema.

Nakon više saobraćajnih neseraća u Srbiji u kojima su djeca bila žrtve pokrenuta je javna piticija sa zajtjevom hitne izmjene zakona da počinioci teških krivičnih djela sa fatalnim ishodom dobiju 15-30 godina zatvora. 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: