27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Godišnjica početka opsade Sarajeva

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva.  Za vrijeme opsade od strane srpskih i snaga bivše JNA prosječno je palo 329 granata dnevno na Sarajevo, poginuli je više od 11 hiljada građana Sarajeva. U toku 1425 dana Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja, prenosi BHRT.

Mapa Sarajeva pod opsadom, autor Suada Kapić

Ove godine Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava ovaj datum kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka položili su bijele ruže na spomen-obilježja povodom 5. aprila.

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući Gavrić položili su cvijeće na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je usvojilo odluku da 5. april bude Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Ove godine, u vanrednim okolnostima, prvi put zvanično obilježavamo 5. april kao Dan opsade.

Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program poštujući naredbe nadležnih tijela. Ali, sjećanje moramo čuvati, poručio je Gavrić.

Gradonačelnik Skaka ističe da je dužnost i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom jeste da se uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo.

Sarajevo je 1.425 dana bilo u opsadi. Za to vrijeme ubijeno je više od 11 hiljada civila u gradu, od kojih oko 1.600 djece, a preko 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je dana 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila.

Izvor i foto: BHRT

Povezane vijesti

%d bloggers like this: