25 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Zimska idila na Marsu

“Vidimo linije u obliku pauka, lepeze, gejzire, dalmatinske mrlje, pečena jaja, sve vrste jedinstvenih objekata”, objavila je NASA uz video snimke zimskih pejzaža sa Crvene planete. Brojne misije američke svemirske agnecije u proteklih nekoliko decenija otkrivaju ledene neobičnosti na Marsu, kao i koliko Mars ponekad liči na Zemlju, piše space.com.

“Ako odete na prave lokacije, naći ćete vodeni led, baš kao i onaj koji imamo na Zemlji”, kaže naučnik JPL Marsa Sylvain Piquex u videu od 21. decembra, koji je NASA objavila na YouTubeu. Kada je NASA-in slet na Mars Phoenix 2008. sastrugao arktičko tlo Marsa, vidio je vodeni led odmah ispod površine.

“Ovo je vrsta vodenog leda koju bi astronauti potencijalno mogli koristiti u budućnosti kada odemo tamo”, dodaje Piquex.

Čudne “osobine prženih jaja” na Marsu ističu se kao zapanjujuće zimske karakteristike na Crvenoj planeti. Foto: NASA/JPL-Caltech/Univerzitet Arizone

Mars takođe ima suhi led, čvrsti oblik ugljen-dioksida (CO2). Umjesto da se topi, kao što to čini vodeni led, CO2 led se sublimira. I dok se ovaj materijal pretvara iz čvrstog u gas, stvara vanzemaljske pejzaže.

“Na primjer, vidimo crte u obliku pauka, lepeze, gejzire, dalmatinske mrlje, pečena jaja, sve vrste jedinstvenih objekata koje je zaista teško razumjeti, ali koji su prekrasni i jedinstveni za Mars”, naveo je Piquex.

Kristali leda padaju i na Mars, kao snijeg na Zemlju. Kada je Phoenix upotrijebio svoj LIDAR (ili detekciju svjetlosti i dometa) koji je napravio Kanad, da ispali laser u nebo planete, otkrio je kristale vodenog leda koji padaju iz oblaka.

Mraz prekriva ove pješčane dine na Marsu neposredno nakon zimskog solsticija na ovoj NASA-inoj slici sa Mars Reconnaissance Orbitera. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Mraz takođe pokriva neka mjesta na Marsu. NASA-ini lenderi Viking snimili su slike vodenog mraza 1970-ih, a nedavno su njena svemirska letjelica Odyssey i Mars Reconnaissance Orbiter uočili njen mraz CO2.

“CO2 mraz je nešto što nemamo na Zemlji. Izuzetno je hladno tamo gdje biste pronašli CO2 led, nešto poput -190 stepeni Farenhajta”, kaže Piquex.

To je mnogo hladnije od decembarskog “bombaškog ciklona” sa kojim se SAD spremaju da se suoče ovog vikenda.

Ali NASA je stavila zime na ove dvije planete u perspektivu u pratećoj izjavi.

“Nijedna regija Marsa ne dobije više od nekoliko stopa snijega, od kojih većina pada na izuzetno ravnim područjima”, navodi se u saopštenju. “Kako god da je hladno, ne očekujte snježne nanose dostojne Stenovitih planina.”

Autor Doris Elin Urrutia

Izvor: space.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: