Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

U Novom Pazaru danas još devet slučajeva, ukupno 22 zaraženih koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, potvrđeno je 9 novih slučajeva COVID 19, što ukupno iznosi 22 potvrđena slučaja zaraženih, objavljeno je na zvaničnoj stranici Grada Novog Pazara.

Kako je navedeno od poslatih 27 uzaraka, danas do 17 sati, je potvrđeno da je devet pacijenata pozitivno na koronavirus.

Foto: Senko Župljanin

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac  rekao je da je situacija u Novom Pazaru teška ali pod kontrolom.
“Tri pacijenta su hospitalizovana u Kragujevcu, dok su ostalih 10 trenutno u transportu ka Kovid bolnici na beogradskom Sajmu. Na analizu je prosleđeno 26 novih uzoraka, a o rezultatima će javnost biti blagovremeno obaveštena. Vojska je tu da pruži pomoć našim javnim preduzećima u dezinfekciji ulica. Činimo sve da sprečimo širenje virusa i raspoložive resurse smo, u saradnji sa republičkim institucijama, usmerili ka tom cilju”, rekao je Biševac.

– Pripadnici Vojske Srbije danas dezinfikovali ulice Novog Pazara

On je rekao da će pripadnici Vojske Srbije pružati pomoć Novim Pazaru dokle god je to potrebno.

Foto: Senko Župljanin

Na osnovu naređenja komandanta Kopnene vojske, generala Simovića, pripadnici 246. bataljona Atomsko hemijske biološke odbrane iz Kruševca angažovani su na biološkoj dezinfekciji ulica i javnih površina u Novom Pazaru.

“Sem u vašem gradu, angažovani smo u više gradova i opština Republike Srbije. Motivisani smo i obučeni da delujemo u ovakvim situacijama, da bi situacija što pre bila pod kontrolom”, kazao je komandant 246. bataljona, major Vladimir Filipović.

– U Srbiji danas još 284 nova slučaja, 51 umrlih do sada 

U Srbiji su 5. aprila, do 15 sati, registrovana 284 nova slučaja zaraze koronavirusom, pri čemu je preminulo još sedam osoba, čija je prosječna starost 64,2 godine.

Epidemiolog Predrag Kon je, kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, rekao da je do sada registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID-19, a da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 959 osoba, od kojih je 284 pozitivno, kao i da se broj smrtnih slučajeva povećao na ukupno 51.

“U našoj zemlji su 1.082 pacijenta hospitalizovana, od kojih je 98 na respiratoru, istakao je on i dodao da se na Sajmu trenutno nalazi 88 pacijenata.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a od sedmoro preminulih u poslednja 24 časa pet osoba je muškog, a dvIJe ženskog pola.

Kon je ocJenio da brojke nesumnjivo ukazuju na to da se nalazimo u uzletu epidemije koronavirusa i njegovom ubrzanom prenošenju i da zbog toga treba što čvršće da se pridržavamo mJera i što više smanjujemo socijalne kontakte.

Uzlet epidemije je bio očekivan, i mi nemamo drugi izlaz nego da se još više pridržavamo mera, rekao je on i najavio da će biti nastavljeno testiranje, kao i da će primarna zdravstvena zaštita od danas, kada je reč o Beogradu, preuzeti težište borbe, pri čemu će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u tim “kovid ambulantama”.

Izvor: Grad Novi Pazar, Vlada Srbije

Foto: Irfan Ličina

Povezane vijesti

%d bloggers like this: