27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Počinje relaksacija mjera

U Srbiji od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem odstojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja, saopštili su zvaničnici Vlade Srbije.

Prema njehovim riječima, od danas se dozvoljavaju i treninzi na otvorenom, sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio.

Od 4. maja obnavlja se međugradski saobraćaj, kao i gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali bez klimatizacije.

Od 8. maja rade i tržni centri, a od 11. maja i vrtići, uz dobru pripremu, dok će se avio-prevoz obnoviti od 18. maja.

Pokretanje avio-saobraćaja će biti moguće prema preporukama svjetskih avio-agencija i uz sagledavanje epidemiološke situacije.

Svi koji će početi da rade u narednom periodu morati da se dobro pripreme i da sprovedu sve mjere i obaveze koje će propisati Ministarstvo zdravlja, Republička komisija za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje.

Restorani i kafići počeće sa radom takođe 4. maja, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i zaštitna sredstva, kao i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje ostalih mjera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Imunolog Srđa Janković poručio je da smo na putu da dobijemo prvu rundu u borbi sa virusom, ako se uspješno bude sprovelo ublažavanje mjera, ali je upozorio na to da tu borbu još nismo dobili i da ne treba da se opustimo.

Što se tiče prirodnog uspostavljanja imuniteta, to je završni proces svake epidemije, ali nama nije bio cilj da to ubrzamo, jer bismo platili strahovit danak u ljudskim životima, već nam je cilj bio da ga usporimo, rekao je on.

Upitan da li je moguće da virus sam nestane, on je rekao da postoji mogućnost da on postane sezonski patogen, zatim da prirodno nestane, ali da ta mogućnost nije velika.

Darija Kisić Tepavčević je ukazala na to da smo svedoci da se koronavirus održava i prenosi i u uslovima visokih temperatura, te da je za njegovo uginuće potrebna veća temperatura od 25 stepeni, ali uz vlažnost vazduha od 20 odsto, kao i značajan UV faktor.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: