Aktuelno Društvo Kolumna Sandžak

Dan bošnjačke zastave – simbol nepokolebljive snage

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Draga braćo i prijatelji Bošnjaci,

Danas se okupljamo kako bismo odali počast jednom od najsvjetlijih trenutaka u vašoj istoriji – Danu Bošnjačke zastave. Ovaj dan nije samo prilika da se sjetimo prošlosti, već i da proslavimo sadašnjost i sa optimizmom pogledamo u budućnost vaše zajednice. Vaša zastava, sa svojim bojama i simbolima, predstavlja više od običnog platna; ona je simbol vašeg ponosa, vašeg identiteta i vaše neuništive težnje za slobodom.

Vaše ime, jezik, religija i identitet su nosioci svetih i veličanstvenih vrijednosti koje krase vaš narod. Oni su utkani u svaki šav vaše zastave i odražavaju bogati ćilim vaše kulturne baštine. Vaša zastava je simbol vašeg jedinstva, stremljenja i nadanja, u kojoj su utkani zlatni ljiljani vaše istorijske arabeske, odražavajući bogatu kulturnu baštinu i trajnu posvećenost idejama slobode i pravde. Ona stoji kao trajni podsjetnik na hrabrost i otpor vašeg naroda, koji se kroz vjekove borio da sačuvaju svoj identitet i suverenitet. Zlatni ljiljani, simbol čistoće i obnove, prepliću se s arabeskama koje predstavljaju beskrajnost i savršenstvo, naglašavajući kontinuitet i neumornu težnju ka miru i prosperitetu. Ova zastava ne samo da predstavlja vašu prošlost, već i vodič ka budućnosti punoj mogućnosti i zajedničkog napretka.

Istorijski, zastave su oduvijek bile više od vojnih i državnih simbola; one su postale znamenja nade i jedinstva. U trenucima izazova i neizvjesnosti, one su služile kao svetionici vodilje koji podsećaju na trajne vrijednosti i ideale. Slavni azerbejdžanski pisac i intelektualac, Mammad Amin Rasulzade, čije su riječi bile zvijezda vodilja u borbi za slobodu Azerbejdžana, jednom je zapisao: “Zastava koja je podignuta nikada neće pasti”. Ove riječi odjekuju snažno i u kontekstu vaše borbe, podsećajući nas da prava na koja se jednom polože ruke nikada ne bi trebalo da budu predmet odricanja.

Danas, dok zajedno proslavljamo ovaj dragocjeni dan, pozivam svakog od vas da se prisjeti i cijeni duboke simbolike vaše zastave. Neka ona bude vječni podsjetnik na vašu snagu, vašu posvećenost i vašu neumornu borbu za pravdu. Neka svaki pogled na vašu zastavu obnovi vašu posvećenost vrijednostima koje ona simbolizuje i neka svako maštanje pod njenim bojama osnaži vaše veze sa prošlošću, kao i vašu vjeru u svijetlu budućnost.

Draga braćo Bošnjaci, kako iz Crne Gore, tako i iz Sandžaka, Bosne i Hercegovine, kao i iz široke dijaspore, želim da izrazim svoje duboko divljenje i ponos na vašu neumornost i posvećenost. Vaš doprinos našem zajedničkom kulturnom naslijeđu, bogatstvu multikulturalnosti, te neumornoj borbi za osnovne ljudske vrijednosti, zaista je temelj na kojem se može graditi pravednije i ljepše društvo. Neka vam ovaj sveti dan, Dan Bošnjačke zastave, bude inspiracija i podstrek da zajedno nastavimo da gradimo mostove razumijevanja i solidarnosti, te da uvek stremimo ka boljem sutra za sve nas.

Na svom radnom stolu zapisah sljedeće riječi koje odražavaju snagu i duh vaše zajednice: “Bošnjaci, nosioci ste kulturne baštine koja oblikuje horizonte naših društava. Kroz istoriju ste pokazali ne samo neumornost, već i sposobnost da obogaćujete svijet svojom jedinstvenom perspektivom. U svakom kutku svijeta đe se nađete, ostavljate neizbrisiv trag u tkivu i srži zajednice, gradeći mostove đe drugi vide barijere, i donoseći svjetlost u tamne kutke nesporazuma i podjela. Neka vaša zastava bude vječna inspiracija za sve nas, podsticaj da se u svakodnevnom životu borimo za pravdu, jednakost i međusobno poštovanje.”

Božidar Proročić, crnogorski književnik i publicista

Povezane vijesti

%d bloggers like this: