28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Razmatra se policijski sat od četvrtka

Epidemiolog Predrag Kon je najavio da će mjere zabrane kretanja za prvomajske praznike Krizni štab razmatrati večeras i sutra i naglasio da su epidemiolozi čvrstog stava da još ovaj put treba ostati na vrlo oštrim mjerama.

Poslednji epidemiološki podaci su ohrabrujući, ali zabrana kontakata i dalje postoji i treba štititi stariju populaciju, kakva god da bude situacija, poručio je on, dodavši da je jasno da mjere moraju kada tad da se skinu, ali da to mora da nam ostane u svijesti, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević je poručila da odluka o zabrani kretanja nije donijeta iz nečijeg hira, već je zasnovana na potrebi za prevencijom imajući u vidu uobičajeno ponašanje građana u vrijeme prvomajskih praznika.

“Bez obzira na to kakva će biti odluka, znamo naš stav, ponovo bih apelovala na sve da se strpimo još malo i tople praznične dane provedemo malo drugačije i u kući, jer tako štitimo i sebe i svoju porodicu”, rekla je Kisić Tepavčević.

– Na koronavirus pozitivno još 227 osoba, gašenje epidemije

Ona je danas saopštila da su od posljednjeg izvještaja do danas, do 15 sati, testirani uzorci 5.579 osoba, od kojih je 227 bilo pozitivno, čime se u Srbiji ukupan broj oboljelih od COVID-19 povećao na 8.724.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakla da je ukupno hospitalizovano 2.470 pacijenata, na respiratoru se nalazi 78 obolelih, dok su ukupno testirane 78.942 osobe.

Ona je naglasila da je u posljednja 24 sata preminulo još pet osoba kao posljedica infekcije koronavirusom, pri čemu su tri osobe muškog, a dvije ženskog pola, dodavši da je procenat smrtnosti 1,98.

“U našoj zemlji je od početka epidemije sa respiratora skinuto 39 osoba, potpuno su izlečena 1.292 pacijenta, dok ukupan broj preminulih do sada iznosi 173”, dodala je Kisić Tepavčević.

Najviše zaraženih je u Beogradu – 2.122, što je 27,38 odsto od ukupnog broja, i u Nišu 1.189 osoba ili 15,34 odsto, rekla je ona i dodala da su ostali gradovi koji imaju više od 100 potvrđenih slučajeva Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

U tim gradovima je udeo zaraženih u rasponu od jedan do dva odsto, dodala je Kisić Tepavčević, naglasivši da je koronavirus potvrđen u gotovo svim gradovima naše zemlje, ali se radi o manjem broju slučajeva i sporadičnom obolevanju.

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na to da je manji broj osoba na respiratoru, kao i da manji broj hospitalizovanih pacijenata ukazuje na smirivanje stanja, odnosno, može se slobodno reći da dolazi do gašenja epidemije i da ima razloga za zadovoljstvo.

Epidemiološki je veoma dobro što virusa ima sve manje u većim gradovima, gde je gustina stanovništva veća i ima više kontakata, naveo je Kon.

On je dodao da virus još uvek preživljava u manjim mestima, naročito u gerontološkim centrima, gde se pojavio i čiji su korisnici posebno osetljivi na virus.

Prema njegovim rečima, u većim gradovima uglavnom su slučajevi bez simptoma, što znači da je virusa malo ostalo u cirkulaciji.

Kon je, govoreći o tome kakva je situacija u Surdulici, naveo da je u tom mestu registrovano 39 pacijenata zaraženih koronavirusom, dodajući da se i dalje vrše testiranja, kao i da se pojedinačni slučajevi izoluju.

Bitno je izolovati pojedinačne slučajeve jer je svaki pozitivan slučaj zarazan, a ako ne preduzmemo sve mere, pa i na samom kraju epidemije, onda može doći do povećanja aktivnosti, zaključio je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: