28 Aprila, 2024
Aktuelno Tutin Zdravlje

U Tutinu situacija s pandemijom COVID-19 i dalje ozbiljna sa naznakom stabilizacije

Na sjednici Štaba za vanredne situacije održanoj danas u Tutinu, konstantovano je da je epidemiološka situacija ozbiljna ali ima naznaka stabilizacije, do koje ubrzo može doći ukoliko se građani budu pridržavali  mjera zaštite.Sjednici su prisustovali: rukovodijoci za javno zdravlje Republičkog fonda, zdrastvenog osiguranja i vojne Covid bolnice Novi Pazar.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZN) dr. Šefadil Spahić rekao je da je epideomiološka situacija u Tutinu još teška i nepredvidiva ali ima elemenata stabilizacije,

“Smanjen je broj pacijana sa teškom kliničkom slikom i smanjen je broj hospitalizovanih u Covid bolnici u Novom Pazaru. Problem su i PCR  testovi, čija je kvota 10 testova za Tutin, nadam se da ćemo se ovih dana, a najkasnije do petka vratiti u normalni ritam”, rekao je Spahić.

On je izrazio zabrinutost zbog sanja u Domu za lica ometena u razvoju gdje se, kako je rekao, pojavio COVID

Na Štabu je bilo riječi i o problemu kadrovskog deficita medicinskih radnika, koji i pored obećanja nadležnih nije riješen.

Načelnik opštinske uprave Tutin, Adnan Šehović je nakon sjednice  lokalnog štaba za vanredne situacije ukazao da u tutinskom Domu zdravlja bez obzira na potrebu za medicinskim kadrom nema novog zapošljavanja.

“Slali smo dopise, bilo je obećanja, ali do dana današnjeg novih zaposlenih nema”, naveo je Šehović ističu da su pomoć u ovim teškim trenucima Tutinu pružili Zavod za javno zdravlje, Republički fond zdrastvnog osiguranja i Vojska Srbije, ali da prvo mjesto svako zasuzima sandžačka dijaspora, koja je, kaže ,u potpunosti opremila zdrastvene stanice  na terenu, i mjesnim centrima.

Šehović je ukazao da je za tutinsku bolnicu nepohodan pokretni renegen aparat za koji su takođe aplicirali ministarstvu i ostali bez odgovora,

“Očekujemo i nadamo se da će se i ovaj problem riješiti”, poručio je Šehović.

Šehović je u ime opštine Tutin pozvao građane na odgovornost i poštovanje mjera koje su na snazi. On je  uputio  poziv vjerskima zajednicama da, kako je naveo, svoje obrede prilagode situaciji.

Po nalogu opštinskog Štaba za vanredne situacije u Tutinu se sprovode mjere čišćenja i dezinfekcije, naročito oko zdrastvenih ustanova.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: