18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

BNV školama uručuje priručnik “Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka”

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) počelo je ovog petka sa posjetama osnovnim školama u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom  jeziku, a u okviru kojih se učenicima 6. razreda i nastavnicima historije dodjeljuje historijski priručnik “Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka”.


Predstavnici BNV-a su posjetili škole „Ćamil Sijarić“ i  „Đura Jakšić“, a ujedno su imali i sastanke sa rukovodstvom ovih obrazovno-odgojnih ustanova.

“Priručnik obuhvata osnovne podatke vezane za kulturu i tradiciju Bošnjaka, počev od srednjeg vijeka pa do savremenog doba. Riječ je o historijskom štivu koji sadrži prigodne sadržaje koji ukazuju na procese i događaje kroz koje je egzistirala kultura i razvijala se tradicija Bošnjaka”, novode iz Vijeća.

Znajući da određeni historijski sadržaji vezani za prošlost Bošnjaka nisu na adekvatan način zastupljeni u zvaničnim udžbenicima, iz BNV-a ističu da su odlučili da postojeće praznine pokušaju nadopuniti jednom uopštenom sadržajnom verzijom, tretirajući složenu i slojevitu historijsku tematiku na ovaj način.

“Priručnik je namijenjen učenicima od 6. do 8. razreda osnovne škole, nastavnicima i profesorima historije, ali i za širu čitalačku publiku”, upoznali su BNV-a.

Izrada ovog priručnika je projekat Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, saopšteno je Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: