28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka, kao narodni pokret, osnovana prije tri decenije

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka danas obilježava 30. godšnjicu od osnivanja i početka političkog djelovanja. To je prva politička organizacija sandžačkih Bošnjaka nakon pada komunizma u SFR Jugoslaviji formirana sa programskim statusom “narodnog pokreta”.

Povodom 29. jula, Dana SDA Sandžaka iz te stranke se podsjeća da je njeno osnivanje bio civilizacijski i demokratski odgovor sandžačkog naroda na agresivnu, zločinačku velikosrpsku politiku.

“Osnivanjem SDA Sandžaka reafirmisana je ideja slobode za Sandžak, Kosovo i druge okupirane zemlje i narode na Balkanu, izložene velikosrpskoj politici vjerskog šovinizma, nacional fašižma i socijal rasizma. Politička ideologija, program i ciljevi na kojima Stranka demokratske akcije Sandžaka istrajava punih 30 godina kao parlamentarna stranka, jedini su put u sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost svih građana Sandžaka”, saopšteno je povodom 30. godišnjice SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka je ovim poovodm svim osnivačima, članovima i simpatizerima, SDA Sandžaka čestita tri decenije, kako je navedeno, hrabre, ustrajne poštene, fer i demokratske borbe.

SDA Sandžaka je kao dio tadašnje SDA za prostor bivše Jugoslavije osnovana 29. jula 1990. godine, na gradskom stadionu u Novom Pazaru pred više desetina hiljada ljudi. Parlamentarna je stranka od osnivanja i lider i predsjednik stranke je Sulejman Ugljanin.

Prema progrmu Stranka demokratske akcije Sandžaka je demokratska politička stranka bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji.

“SDA Sandžaka je univerzalistička politička stranka čija se politička filozofija zasniva na Opštoj deklaraciji o pravima čovjeka Organizacije Ujedinjenih Nacija, koja umjesto averzije i antagonizma usvaja koncesiju i univerzalizam i umjesto konfrontacije usvaja uvažavanje, toleranciju i aktivnu životnu koegzistenciju sa svima bez obzira na vjeru, rasu, naciju i političko opredjeljenje”, stoji u programu i između ostalog navodi da su ciljevi demokratizacija društva u svim sferama života;, maksimalna afirmacija i unapredjenje ljudskih prava i sloboda, ravnopravnost naroda, zaštita i unaprjeđenje prava manjinskih zajednica i nacionalnih manjina, u skladu sa medjunarodnim normama, kao i punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji i druge evropske i evroatlanske institucije, organizacije i regionalna saradnja, te očuvanje, zaštita i unaprjeđenje individualnih i kolektivnih prava bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji;.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: