28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka i Albanska lista jedina opozicija u Skupštini Srbije

Nikada do sada od uvođenja višestranačja u Srbiji nije se desilo da samo jedna poslanička grupa, u ovom slučaju Albanaca preševske doline i SDA Sandžaka, budu opozicija u Skupštini Srbije.

Prvu sjednicu novog saziva Skupštine Srbije danas je obilježila žestoka polemika poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića sa socijalistima Ivicom Dačićem i Đorđem Milićevićem.

Imamović je na samom početku sjednice rekao da poslanici SDA Sandžaka neće podržati Ivicu Dačića za predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije i da je njegovo političko djelovanje u potpunosti suprotno onome što SDA Sandžaka zastupa u svom radu.

„Sa aspekta građana njegov izbor nas vraća u devedesete godine, dok sa aspekta Bošnjaka dovoljno je čuti ksenofobne izjave u poslednje vrijeme od strane Dačića na račun Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, pa da svima bude jasno o kakvom kandidatu je riječ”, rekao je Imamović.

On je istakao da takva Dačićeva retorika simbolizira jedan od ratnih zločina počinjen 22. oktobra, prije 28 godina u Sjeverinu, gdje je oteto, mučeno i ubijeno 17 Bošnjaka-civila, građana ove zemlje koji su tog dana išli autobusom na posao, a oteti su mučeni i ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci.

“Ni taj zločin, kao ni brojni zločini do danas nad Bošnjacima Sandžaka nisu riješeni i vidimo da se upravo ova retorika danas oživljava baš od strane kandidata za predsjednika Parlamenta”, istakao je Imamović.

Kako je rekao, u vrijeme kada nevine žrtve tog zločina 28 godina nakon toga nemaju riješen status civilnih žrtava rata, kada njihove porodice ne znaju šta se dešava sa njihovim posmrtnim ostacima, kada ne znaju ko je odgovoran za njihovo ubistvo, raspravlja se o kandidatu za predsjednika parlamenta koji tu retoriku vraća u Parlament.

“Želim samo da uputim poziv i ostalim predstavnicima bošnjačkog naroda u ovom parlamentu da posebno na današnji dan uskrate podršku Ivic Dačiću. Toliko smo bar dužni žrtvama i njihovim porodicama”, zakljucio je svoje prvo obraćanje Imamović.

Nakon toga uslijedila je žučna rasprava u kojoj su učešce uzeli sam Dačić i njegov kolega Milićević, a koji su probali osporiti Imamovićeve navode.

Koalicioni sporazum iz 2013. godine

U samoj polemici, između ostalog, bilo je riječi o koalicionom sporazumu koji je potpisan 2013. godine od strane predsjednika SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina i tadašnjeg premijera Dačića, u kome se ta Vlada obavezala da će u roku od 6 mjeseci ispuniti 10 ciljeva iz 9 tačaka sporazuma, koje je SDA Sandžaka striktno zahtijevala u cilju poboljšanja života Bošnjaka i građana Sandžaka.

Međutim, Vlada Srbije nakon toga nije učinila ništa po pitanju ispunjenja tačaka iz ovog sporazuma, što je kao rezultat imalo izlazak iz Vlade SDA Sandžaka, koja nije htjela biti dio većine koja ne ispunjava ni minimum svojih obaveza prema Bošnjacima Sandžaka iz pomenutog sporazuma i prema Ustavnim obavezama.

Na kraju zasijedanja 225 poslanika većine je izabralo Ivicu Dačića za Predsjednika parlamenta, dok je za jednog od njegovih potpredsjednika izabran i Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: