29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Iz K`abe ponovo predivni prizori (FOTO/VIDEO)

U Haremu Kabe u Meki i Poslanikoovj džamiji u Medini danas je tokom džume namaza bilo znatno više vjernika u odnosu na prethodni period. Haramain je fotografijama i videom na društvenim mrežama prenio predivne prizore iz najvestijih mjesta islama tokom džume i Hutbe koju je predvpdio šeik Humaid.

Strani muslimanski vjernici pušteni su u džamiju u Meki prvi put otkako su prije sedam mjeseci uvedena ograničenja za koronavirus.

Oko 10.000 vjernika iz inostranstva dobilo je dozvolu da obave Umru, što se može učiniti u bilo koje vrijeme.

Saudijske vlasti su uz poštovanje preventivnih mjera od. 1. novembra vjernicima iz inostranstva dozvlili dolazak radi obavljanja Umre.

Ministarstvo zdravlja te zemlje je saopštilo da će birati zemlje iz kojih dolaze strani hodočasnici na osnovu razvoja pandemije Covid-19.

Vjernici su se ranije morali samoizolirati tri dana nakon dolaska u Saudijsku Arabiju, prije nego što im je bilo dozvoljeno da čine tavaf oko Kabe – najsvetijeg mjesta u islamu.

Saudijska Arabija polako ponovo otvara svoje džamije nakon opuštanja ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Stanovnicima Saudijske Arabije dozvoljeno je da obavljaju umru u oktobru, a povećani su i brojevi za smještaj hodočasnika iz inostranstva ovog mjeseca.

Foto/Video:https://www.facebook.com/haramain.info/photos/pcb.10159454229443094/10159454229248094

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: