26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Ružić izjavio da je incident u novosadskoj školi izolovan; Zbog priznate himne Bošnjaka protiv Adele Melajac Karaahmetović vođen pretkrivični postupak

Srbijanski ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je povodom situacije koja se dogodila u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu, kada je prilikom obilježavanja završetka četvrtog razreda emitovana pjesma neprikladnog sadržaja, da će nadležne službe Ministarstva izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih. Na početku ove školske godine, zbog navodnog nepuštanja himne “Bože pravde“, a zbog snimka sa zvaničnom himnom Bošnjaka, srbijanski zvaničnici tražili su pokretanje krivičnog postupka protiv učiteljice iz Novog Pazara Adele Melajac Karaahmetović.

Ružić je, kako ke saopšteno, naglasio da su u sistem obrazovanja u Srbiji utkane demokratske vrijednosti i da Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja ostaje dosljedno u promovisanju, njegovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem.

„Iako Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smjernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, njegovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, pojava ovakvog izolovanih incidenata zahtjeva dodatnu intervenciju prema školi“, rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da se u našoj zemlji celokupno osnovno i srednje obrazovanje, pored srpskog jezika, realizuje i na jezicima osam nacionalnih manjina, što je retkost u drugim zemljama i vrednost višeza naš obrazovni sistem.

Ružić je naglasio da je u situacija u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu izolovani slučaj, da nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i izrazio očekivanje da se ovakve situacije neće ponoviti.

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma “Ne  volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Na video snimku proslijeđenom na roditeljsku vajber grupu, djeca od desetak godina đuskaju uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi “bestrzajci” i sve to u voziću koji predvodi učiteljica, objavila je nova.rs.

-Zbog snimka sa zvaničnom himnom Bošnjaka protiv Adele Melajac Karaahmetović vođen predkrivični postupak

Podsjećamo da je na početku ove školeske godine, nakon što je nastavnica razredne nastave Adela Melajac Karaahmetović postavila snimak iz učionice, na času prema programu nastave na bosanskom jeziku, u kojoj djeca izvode himnu Bošnjaka “Ja sin sam tvoj, zvanično usvojenu u Srbiji, ministar Ružić je to osudio i najavio inspekcijsku provjeru školi “Rifat Burdžović-Tršo” u kojoj inače i radi nastavnica Melajac Karaahmetović, o čemu je SNews pisao.

Ružić rekao je tada izjavio da slučaj u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

“Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora”, naglasio je Ružić.

Protiv Adele Karaahmetović Melajac je iz Višeg javnog tužilaštva je vođen predistražni postupak, ona je po nalogu dovedena u policijske prostrorije gdje je saslušavana u svojstvu građanna, a istog dana, 6. septembra 2022. godine ispred PU Novi Pazar okupili su se građani kako bi joj pružili podršku.

“Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru sprovodi predistražni postupak kojim će se utvrditi sve relevantne činjenice nakon čega će se donijeti odluka o daljem toku postupka”, potvrdila je tada Viši javni tužilac u Novom Pazaru Milena Mrvić.

Kako je navedeno tužilaštvu je dostavljen Izvještaj od strane Policijske uprave u Novom Pazaru na okolnosti događaja od 01.09.2021. godine u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo”, povodom objavljenog video snimka koji se odnosi na neintoniranje himne Republike Srbije.

Tužilaštvo javnosti nikada nije predočilo koji tužilac i po kojem osnovu je vodio predkrivični postupak od kojeg se kasnije odustalo.

Prethodno je srbijanski ministar policije Aleksandar Vulin javno tražio od tužilaštva da reaguje zbog navodnog nepuštanja himne “Bože pravde”, odnosno puštanja bošnjačke himne “Ja sin sam tvoj” u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo”, 1. septembra 2021. godine u Novom Pazaru.

Predstavnici i kolektiv škole demanatovali su navode beogradskih tabloida, istakavši da je na prvom času puštena himna “Bože pravde”, a na drugom času, u nastavi na bosanskom jeziku, kao dio nastavnog plana, puštena himna “Ja sin sam tvoj”.

Adela Melajac Karaahmetović je bila digogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalog vijeća (BNV) u programima realizacije nastave na bosanskom jeziku i autor je i koator velikog broja udžbenika i nastavnih sadržaja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: