29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija Zdravlje

Srbija: Za pelcovane još po 3.000 dinara

Vlada Republike Srbije, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priprema odluku o finansijskoj podršci građanima koji su se vakcinisali protiv zarazne bolesti COVID-19.

Na predlogu tog rešenja već rade Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja, a građani će u u narednim danima biti informisani o tome na koji način će se za tu pomoć prijavljivati, saopšteno je iz Vlade.

“Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Republici Srbiji do 31. maja imaće pravo na finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Rok za prijavu će biti 15. jun, dok će pravo prijave imati svi građani Srbije stariji od 16 godina.Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć nije bitno koju vakcinu su građani primili od četiri dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V.”, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije i još jednom apeluje na sve građane da se vakcinišu protiv zarazne bolesti COVID-19, prvenstveno zarad zaštite sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih.

Vakcinacija je, kako se ukazuje, jedini put do povratka životu kakav pamtimo pre 2020. godine i pandemije koronavirusa.

– Dodatna pomoć do 20. juna

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da će svi koji su vakcinisani barem jednom dozom do 31. maja moći da se prijave za dodatnu pomoć od 3.000 dinara od 1. do 15. juna, kao i da dobiju taj novac do 20. juna.

Mali je, gostujući na Televiziji “Pink”, rekao da će sutra biti usvojena uredba o toj pomoći na sednici Vlade, kao i da će se građani prijavljivati na isti način kao i za pomoć od 60 evra, preko sajta Uprave za trezor.

Svako ko se prijavi, dobiće do 20. juna tu dodatnu pomoć. Najstariji sugrađani koji su se vakcinisali nemaju potrebu da se prijavljuju, kao ni za 60 evra, objasnio je on.

Ministar je istakao da je cilj da se podstaknu građani da se što više vakcinišu, kako bi se što pre vratili normalnom životu, navodeći da je ova dodatna pomoć deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima.

On je najavio da će penzioneri, njih 1,633 miliona, sutra dobiti prvih 30 evra pomoći, i dodao da je do sada ukupno prijavljeno 3,35 miliona građana za novčanu pomoć države.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: