Aktuelno Društvo Politika Sandžak Vremeplov

SDA Sandžaka: Sjenička konferencija ima historijski značaj, zatražena je autonomija Sandžaka

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka podsjetila je na 106. godišnjicu Sjeničke konferencije i istakla da ni do danas, status regije Sandžak, kao i status i položaj bošnjačkog naroda nije riješen.

“Historijski značaj ove konferencije odnosi se na činjenicu da je na njoj izraženo jasno i nedvosmisleno raspoloženje građana Sandžaka po pitanju rješenja statusa regije Sandžak, ali i u pogledu rješavanja statusa i položaja Bošnjaka u tom periodu. Jedan od osnovnih ciljeva SDA Sandžaka je trajno rješenje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda”, navode iz ove bošnjačke stranke.

Učesnici Sjeničke konferencije, foto: arhiv, Damir Gruda

Podsjeća se da su gradonačelnici gradova Sandžaka, prije 106 godina, 13. i 14. avgusta 1917. godine okupili su se na Sjeničkoj konferenicji.

Sjeničkoj konferenciji su prisustvovali, gradonačelnici Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Rožaja i Budimlja, kao i izabrani delegati – ukupno njih 25.

Na ovoj Konferenciji u Sjenici je jednoglasno donijeta Rezolucija kojom se traži: da se Sandžak, kako onaj koji je ušao u sastav Crne Gore tako i onaj u sastavu Srbije, pripoji Bosni i Hercegovini, pošto “historijom i jezikom pripada istoj, a koji je oduzet Bosni na Berlinskom kongresu 1878. godine, “.

U slučaju da prvi zahtjev ne bude ispunjen, zatražena je autonomija Sandžaka.

Ukoliko ne bude moguća realizacija ni prve ni druge pravne organizacije Sadnžaka, Bošnjaci nisu vidjeli drugi način za spas svoje egzistencije osim iseljenja u Tursku. pod zaštitom Monarhije, kako je navedeno u rezoluciji.

 Bošnjačko nacionalno vijeće je, povodom obilježavanja sto godina od održavanja „Sjeničke konferencije“, u svom uredu u Novom Pazaru, 19. avgusta 2017. godine, organizovalo dva događaja: održana je Svečana sjednica i Okrugli sto o temi „Sjenička konferencija, 1917–2017“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: