29 Aprila, 2024
Lice dana

Davud Vesnić

Davud Vesnić iz Novog Pazar je student klavira na trećoj godini OAS na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Nataše Mitrović.

Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, dodijelio mu je ove godine nagradu za najtalentovanijeg studenta iz fonda Olga Mihajlovic.

Sviranje klavira je počeo od srednje škole, a završio je osnovnu muzičku školu gitare.

Davud je rođen 23.03. 1999. godine i uporedo sa muzičkom završio je i srednju muzičku školu.

Srednjoškolsko obrazovanje klavira je počeo u Novom Pazaru u SMŠ u klasi prof. Dijane Vujović, a četvrtu godinu je završio u SMŠ „Kosta Manojlović“ u Zemunu u klasi prof. Dine Hadžiomerović.

Za svega šest godina sviranja klavira ostvario je brojne rezulate na internacionalnim takmičenjima koja su održana 2018. godine. Osvojio je brojne nagrade od kojih su značajne na: 23. Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“ (prva nagrada, laureat), 5. Internacionalno takmičenje u Smederevu (prva nagrada, 97 poena), 22. Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu (prva nagrada, 95 poena), Internacionalni muzički festival „Sirmium music fest“ u Sremskoj Mitrovici (prva nagrada, laureat), Republičko takmičenje (prva nagrada, laureat), „Memorijal Dušan Protić“ u Beogradu (prva nagrada), 25. Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu 2021. (prva nagrada).

Bio je učesnik masterklasova koji su držali eminentni profesori iz svijeta pijanizma među kojima se ubrajaju: Sofija Vajan (Pariz, Francuska), Kordelija Hofer-Tojč (Salcburg, Austrija), Đuzepe Albaneze (Trst, Italija), Severinjo Ortiz Rej (Vigo, Španija), Nenad Kačar (Zagreb, Hrvatska), Lidija Bizjak (Pariz, Francuska).

Takođe je učestvovao na brojnim festivalima koji su se održavali u Novom Pazaru od kojih su najznačajniji „World Music Fest Zeman”, FSM (Festival stvaralaštva mladih) i mnogi drugi.

Svoj talenat iskazuje i kroz komponovanje klasične i džez muzike, glumu, besjedništvo, solo pjevanje, voditeljstvo.

Svirao je u sali Beogradske filharmonije, zadužbini Ilije M. Kolarca, CKC, SANU, ArtGet.

Foto: Privatna arhiva, Davud Vesnić

Povezane vijesti

%d bloggers like this: