Lice dana

Hena Kurtagić

Najperspektivija odbojkašica Srbije u 2019. godini, “super bloker” Hena Kurtagić je rođena 27.08.2004. u Novom Pazaru.

Odbojkom je počela da se bavi nenamjerno, u 7. razredu, kako bi dobila peticu iz fizičkog vaspitanja.

Iste godine, na testiranju djevočica za pionirsku reprezentaciju Srbije. U dresu reprezentacije igra i svoju debitantsku utakmicu na Balkanijadi u Somboru na kojem pionirska reprezentacija Srbije osvaja 2. mjesto, a Hena pojedinačnu nagradu za najboljeg srednjeg blokera i biva svrstana u top-tim Balkanskog sampionata.

Odmah nakon toga slijedi veliko interesovanje većine superligaskih klubova za mladu blokerku u odbojci iz Novog Pazara, ali ona odlučuje da te godine ostane u Pazaru i završi osnovnu školu.

Već u 8. razredu Hena je u prvom timu ŽOK Novi Pazar, koji vodi Aldin Zoranić i bilježi odlične partije u pionirskoj, kadetskoj i seniorskoj ekipi. ŽOK Novi Pazar iste godine završava sezonu kao prvoplasirani u regionalnoj ligi u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji, a Hena dobija priznanje od grada Novog Pazara i Sportskog Saveza za najbolju odbojkašicu grada.

Na Balkanijadi koja je održana u Vrnjačkoj Banji Hena je opet proglašena za najboljeg srednjeg blokera kao pojedinac. Zatim, na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Italiji i Hrtvatskoj pionirska reprezentacija Srbije završava plasmanom na 6. mjestu. Hena, po ukupnom broju blokova, na tom takmičenju, zavrsava kao broj 1. Starog kontinenta, na svojoj poziciji.

Za Henu jako uspješne krajem 2019. godine, na još jednoj Balkanijadi u Lukavcu, za djevojke rođene 2001-2002., na kojem sada kadetska reprezentacija Srbije nastupila sa djevojčicama 2004. i 2005. godišta i zauzela je 4. mjesto, Hena, po treći put za redom, je proglasena za najboljeg srednjeg blokera Balkanskog sampionata.

Ilustracije radi, na tom prvenstvu, Kurtagićeva je na 4 utakmice imala ukupno 18 blokova, odnosno 4,5 blokova po meču u prosjeku.

Kao tri puta proglašeno najbolji bloker na Balkanu i jendom u Evropi Hena je drugi put dobila priznanje za najbolju odbojkašicu grada Novog Pazara za 2019. godine.

Prvi razred Gimnazije Hena počinje u Obrenovcu i svoju, sada već ozbiljnu odbojkašku karijeru, nastavlja u superligašu TENT-u. Za taj tim igra u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj ekipi i pruža fantastičene rezultate. TENT je jesenji dio šampionata završio kao prvoplasirani, a Hena kao najbolji bloker po statistici broja blokova u odnosu na broj odigranih setova.

Kao ustaljeni član kadetske reprezentacije Srbije u prvom krugu kvalifikacija u Balikesiru (Turska), za Evropsko prvenstvo koje se održava u kategoriji kadetkinja u Podgorici 2020. godine, reprezentacija Srbije osvojila je 1. mjesto, pobjedivši u finalu reprezentaciju Turske, pred 2.500 gledalaca, rezultatom 3:0 u setovima, i izbori plasman na evropski šampionat.

Sjajni rezultati reprezentacije i kluba za koji debituje Hena bivaju prepoznati i od strane države Srbije, kako bi se dosadašnja dvogodisnja uspješna karijera 193 centimetra visokog srednjeg blokera Tenta krunisala i dala podstrek da nastavi jako u istom pravcu.

Odbojkaski Savez Srbije (OSS)  je Heni Kurtagić nagradu za najperspektivniju odbojkašicu u 2019. godini.

Hena je ovim priznanjem, zajedno sa najboljim odbojkašicama i odbojkašima, Tijanom Bošković i Urošom Kovačevićem, upisana u red velikih imena svjetske odbojke i MVP igrača evropskog šampionata.

Stalnu podršku i podstrek, u školi i odbojci, daju joj otac Jusuf, majka Elzina i braća Džemil i Tarik.

Povezane vijesti