29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Na Cetinju barikade za srpskog mitropolita, građani probili policijsku blokadu

Dan uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje bi trebalo da bude održano sjutra u Cetinjskom manastiru bjednosna situacija je zabrinjavajuća, ocjenjuje portal CDM.

Grupa građana je blokirala magistralni put Podgorica – Cetinje. Oni su probili blokadu koju je policija postavila na kružnom toku na ulazu u Cetinje, a onda po putu posuli kamenje, postavili gume i kontejnere kako bi spriječili prolaz ka Cetinju srpskom patrijarhu Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju. Policija se nakon toga povukla.

Portparol Demokratske partije socijalista DPS Miloš Nikolić demantovao je informacije pojedinih medija da je u toku hapšenje Veselina Veljovića.

Policija blokirala izlaz iz Podgorice u Donjoj Gorici, kilometarske kolone.

Uoči današnjih protesta, par policajaca su skinuli uniformu, te prešli kod građana koji su blokirali prilaze Cetinju, iz pravca Podgorice i Budve, kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC, na ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Čitaoci javljaju CdM-u da im policija nije dozvolila prolaz na putu Kotor – Njeguši – Cetinje.

“Prije pola sata policija me vratila sa puta Kotor – Njeguši – Cetinje. Ne puštaju nikoga ko nema cetinjsku ličnu kartu iako sam policajca Kovačević Željka više puta upozorio da protivzakonito postupa jer nije uvedeno vanredno stanje”, kazao je CdM-u Predrag Bjelobrković iz Kotora.

Hiljade građana iz svih dijelova Crne Gore dolazi na Cetinje, a skoro svi nose crnogorske zastave i majice sa natpisom: “Crna Gora je vječna”.

Građani uzvikuju”Ovo je Crna Gora” i ” E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”.

Crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, traže da se ustoličenje obavi u drugom gradu.

Izvor: CDM

Povezane vijesti

%d bloggers like this: