23 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

BANA zamjera Vladi Crne Gore zbog ignorisanja Bošnjaka

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) zamjera predstavnicima nove vlasti u Crnoj Gori to što u njoj nema Bošnjaka.

Zamjerke Zdravku Krivokapiću, Dritanu Abazoviću i Aleksi Bečiću upućene su i zbog toga što su u parlamentu dozvolili negiranje genocida u Srebrenici.

U pismu upućenom predsjedniku parlamenta, premijeru i potpredsjedniku nove vlade iz ove asocijacije kažu da smatraju da je Crnoj Gori neophodno suočavanje sa prošlošću.

“U ime istine, pravde i svih žrtava genocida i žrtava rata, pozivamo vas, bez odlaganja, da upravo u Skupštini Crne Gore pokrenete postupak lustracije i time pokažete koliko je političkoj poziciji i opoziciji Crne Gore stalo do istine i do njegovanja dobrosusedskih odnosa sa državom Bosnom i Hercegovinom, i Bošnjacima u obe države, koji su najveće žrtve”, navodi se u pismu, prenio je portal RTCG.

U ime svojih članova u, kako navode, emigraciji poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, nakon 30 godina postkomunističkog jednoumlja, pozdravili bi novoformiranu Vladu Crne Gore, kada bi ona imala multietnički i multikonfesionalni sastav.

Krivokapiću zamjeraju da je formirao jednovjersku, odnosno pravoslavnu vladu, po srpskom etničkom principu, što je neprihvatljivo.

“Takva vlada ne odslikava stvarno stanje multietničke države, koju garantuje Ustav Crne Gore. Krivokapić je bio u obavezi da pronadje eksperte Bošnjake i ponudi im da budu na čelu “odgovarajućeg ministarstva”, navode u dopisu.

Predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću zamjeraju to što se pod njegovim predsedavanjem u javnosti čulo negiranje genocida u Srebrenici.

“Bečić je dozvolio da crnogorski parlament bude poligon za retrogradne snage, koje bi pored negiranja genocida u Srebrenici, rado počinile novi genocid nad Bošnjacima”, upozoravaju iz BANA.

Naglašavaju da je time Bečić prihvatio kolektivnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda. Oni otpredsjedniku vlade, inače, jedinom političaru u novom izvršnom telu Crne Gore, Dritanu Abazoviću, koji je Albanac, zameraju što je na sve to ćutao.

Izvor:Agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: