29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Sandžak

Udruženje “Kosovo za Sandžak”: Narodi Sandžaka čuvaju sjećanje na zasjedanje ZAVNOS-a kao izraza vlastite antifašističke orijentacije i tradicije

Udruženje “Kosovo za Sandžak” sa sjedištem u Prištini, svim žiteljima Sandžaka čestita 20. novembar – Dan Sandžaka, kojim, kako ističu,  narodi Sandžaka čuvaju sjećanje na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandjžaka (ZAVNOS) kao izraza vlastite antifašističke orijentacije i tradicije multikulturalnog, multientičkog i multikonfesionalnog načina suživota.

“Na žalost, autonomija koju je Sandžak uživao kroz historiju a potvrdile odluke ZAVNOS-a ubrzo biva ukinuta zarad teritorijalnih interesa Srbije i Crne Gore. Rezultate teritorijalne podjele najviše osjećaju sandžački narodi koji nakon okupacije 1912. podijeljen međudržavnom granicom”, navode iz Udruženje “Kosovo za Sandžak” i dodaju da podržavaju sva nastojanja Bošnjaka i Albanaca Sandžaka u njihovoj borbi za ostvarenje svojih ljudskih i etničkih prava koje im veliko-nacinalne politike svakodnevno  i njihovi istomišljenici pokušavaju uskratiti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: