28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Politika Turska

Erdogan: Namjerno ubijanje civila u Gazi refleks terorističke organizacije, a ne države

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi “nesrazmjerni i neutemeljeni” napadi Izraela na Gazu mogli dovesti do narušavanja njegovog međunarodnog ugleda, javlja Anadolu.

“Nesrazmjerni i neutemeljeni napadi na Gazu mogli bi dovesti Izrael na neočekivano i nepoželjno mjesto u očima svjetske javnosti”, poručio je u srijedu Erdogan govoreći na sastanku Kluba zastupnika u turskom parlamentu iz reda Stranke pravde i razvonja (AK Parti).

“Bombardovanje civilnih naselja, namjerno ubijanje civila, blokiranje vozila (koja) dovoze humanitarnu pomoć u region i pokušaj da se sve to predstavi kao vještina može biti samo refleks (terorističke) organizacije, a ne države”, poručio je Erdogan, te dodao:

“Izrael ne bi trebao zaboraviti da će, ako se ponaša kao organizacija, a ne kao država, na kraju biti tretiran kao organizacija.”

O izraelsko-palestinskom sukobu koji je izbio krajem prošle sedmice, Erdogan je rekao da “Turkiye ne smatra opravdanim bilo kakvu akciju protiv civila ili bilo kakav napad usmjeren na civilna naselja”.

“Sukob koji se vodi svim vrstama sramnih metoda nije rat, već masakr”, podvukao je predsjednik Erdogan.

Erdogan je dodao kako bi se svi trebali držati podalje od impulsivnih odluka kojima je cilj potpuno kazniti palestinski narod, kao što je prekid humanitarne pomoći.

“Turkiye se protivi ubijanju civila na izraelskom teritoriju”, rekao turski predsjednik Erdogan, dodajući da “Ankara nikada ne prihvaća ‘neselektivni masakr’ nedužnih u Gazi”.

U dramatičnoj eskalaciji bliskoistočnih tenzija, izraelske snage su pokrenule kontinuiranu i snažnu vojnu kampanju protiv pojasa Gaze, kao odgovor na vojnu ofanzivu palestinske grupe Hamas na izraelskim teritorijama.

Sukob je počeo u subotu kada je Hamas pokrenuo operaciju “Aqsa Flood” protiv Izraela, višestruki iznenadni napad koji uključuje salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael preko kopna, mora i zraka, za koji Hamas kaže da je bio odmazda za napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) i rastuće nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Kao odgovor na Hamasove akcije, izraelska vojska je pokrenula operaciju “Željezni mačevi” protiv Hamasovih ciljeva u Pojasu Gaze. Odgovor Izraela proširio se na prekid opskrbe vodom i strujom u Gazi, što je dodatno pogoršalo uslove života u području koje se nalazi pod teškom opsadom od 2007. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: