29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Skupština Srbije: Rističević i Fehratović s’ jedne, Imamović s’ druge strane

Neprirodna skupštinska rasprava u parlamentu Srbije o ugroženosti Bošnjaka i genocidu između Enisa Imamovića iz SDA Sandžaka sa jedne i Jahje Fehratovića i Marijana Rističevića s druge strane, ostavila je mnoge Bošnjake u čudu.

Naime, Imamović je govoreći u Skupštini Srbije ocjenio da predloženi Zakon o osnovama obrazovanja, izmedju ostalog, kaže da će nastava u školama počinjati intoniranjem himne “Bože pravde”.

“Da li ste možda razmišljali da se osjećaj pripadnosti Bošnjačkog naroda možda ugrožava svakodnevnim veličanjem i najavama novih genocida i Ratka Mladića…”, kazao je on, ali ga je predsjedavajući ubrzo prekinuo nezadovoljan njegovim izlaganjem, u čemu su mu zdušno pomogli i poslanici vladajuće većine glasno negodujući i upućujući pogrdne riječi.

Imamović u Skupštini tokom rasprave i negovodavanja vladajuće većine

Nedozvoljavajući mu da nastavi sa izlaganjem u najvećem predstavničkom domu gradjana, Imamović je više puta prekidan u govorima u kojima je pokušao da iznese probleme koje tište Sandžak i Bošnjake, a medju njima i nepravdu koju godinama unazad trpe porodice poginulih Ernada Bakana i Fahrudina Skarepa, te osudjenog za ubistvo Fahrudina Mavrića, koje, kako je kazao, nije počinio.

Kuriozitet svemu jesu dva poslanika iz Sandžaka, Jahja Fehratović i Samir Tandir, koji su sve vrijeme gledali u mobilni telefon dok je njihov sunarodnik bio izložen nacionaličkim napadima vladajuće većine.

Dok se negira genocid, Fehratović i Tandir ne reaguju

Pokušavajući da nastavi govoriti o kršenju prava Bošnjaka pod ovom vlašću, nije mogao jer ga je predsjedavajući ponovo prekinuo, a odmah su se za repliku javili poslanici Marjan Ristićević i Jahja Fehratović.

– Rističević i Fehratović demantuju Imamovića

Rističević je prvi dobio riječ i u svom poznatom maniru relativizirao genocid nad Bošnjacima Srebrenice, navodeći odredjene historijske dogadjaje i nepotkrepljene informacije samo njemu poznate, koje su imale za cilj da diskredituju prethodnog govornika i njegovo izlaganje o problemima Bošnjaka u Srbiji.

Rističević prvi reagovao, negirajući genocid i veličajući ratnog zločinca Ratka Mladića

Nakon njega se za repliku Imamoviću javio kadar iz Zukorlićeve stranke, Jahja Fehratović, koji je svojim izlaganjem napao kolegu iz Sandžaka, govoreći da zakoni u Srbiji daju sva prava Bošnjacima, te da, kako je kazao, Imamović bježi “sa bojnog polja”.

Fehratović: Zakoni o manjinama najbolji u Evropi

Nadovezujući se na navedene slučajeve kršenja prava Bošnjaka i ugroženih porodica koje je Imamović prethodno pomenuo, Fehratović je naveo da pomenuti slučajevi imaju “različitu percepciju”.

“Ono što je istina jeste da su prava Bošnjaka i svih nacionalnh manjina na jako visokom nivou, možda na najvećem nivou u cijeloj evropi”, iznio je začuđujuću tvrdnju ovaj poslanik iz Sandžaka.

Dodao je da postoje problemi u implementaciji, ali da se oni rješavaju i da on, kako je sebe okarakterisao, kao čovjek sa najviše referenci oko Bosanskog jezika, to potvrđuje.

Fehratović je na kraju izlaganja poručio da se pitanju oko zločina i genocida ostave sudovima koji će doći do, kako je kazao, “zajedničke istine”.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: