29 Aprila, 2024
Aktuelno Foto Kultura Zanimljivosti

Rozeta identiteta i… (FOTO)

U plastici na čeonom dijelu osnove munare Lejlek (Ahmed-bega Silahdara) džamije u Novom Pazaru, najstarije sačuvane Božije kuće iz perioda Osmanlija u tom gradu, nalazi se rozeta.

Rozeta je arhitektonski element dekoracije u obliku ružinog cvijeta sa stiliziranim laticama koji se primjenjuje od romanike., a u Sandžaku se često sreće kao motiv na vjerskim objektima srednjevjekovnim nadgrobnim spomenicima- stećcima i kao takva u kontinuitetu do danas je zadržana na muslimanskim nadgrobnim spomenicima nišanima. Jedna id najčešćih oblika kod nas je šestokraka rozeta koja simbolizuje cvijet života, a javlja se u obliku sa osam 12 ili više latica ili krakova.

Rozeta u ovdašnjoj kulturu simbolizuje kontinuitet jednog identiteta i naroda, ali smisao za očuvanjem starih vrijednosti gubi na značaju kada se pogleda primjer Lejlek džamije, danas okruženu višespratnicama i već zatvorenu od sunčevih zraka.

Novopazarska “Lejlek džamija” potiče iz šesdesetih godina 15. vijeka i najstarija sačuvana džamija u Sandžaku. To je ujedno jedan od najstarijih islamskih kulturno-historijskih spomenika na tom području. Dobila je naziv po rodama koje su gradile gnijezda na munari. Lejlek (roda) je ptica kojoj se kod muslimana u ovim krajevima pridaje poseban značaj.

Foto: Medin Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: