29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo

Abazović se izvinio majkama Srebrenice

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izvinio se zbog govora u Potočarima kada je rekao da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima”.

“Oprostite majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi”, napisao je premijer Crne Gore na Twitteru.

Prije njegovog izvinjenja porodice žrtava genocida, udruženja, ali i predstavnici političkih partija u Crnoj Gori osudili su njegovu raniju izjavu.

“Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”, izjavio je na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici Abazović.

Uslijedili su pozivi Abazoviću da se izvini zbog tih riječi, suprotnih definiciji genocida prema kojoj on predstavlja “namjeru da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva”, kako se navodi u UN-ovoj Konvenciji.

Majke Srebrenice su zatražile od premijera Crne Gore da se izvini svim žrtvama genocida u Srebrenici.

“Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mjesta za relativizaciju zločina”, navode na Twitteru.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica zahvalili su se Abazoviću, ali i poručili da pročita presude međunarodnih sudova.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je na prostoru bivše Jugoslavije pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: