30 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Priboj Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Nakon 30 godina od zločina u Sjeverinu Bošnjacima se i dalje prijeti genocidom

Nakon 30 godina od zločina nad 16 otetih Bošnjaka iz Sjeverina, tolerantan odnos države Srbije i njenih nadležnih organa prema zločinima nad Bošnjacima u Sandžaku donio je ohrabrenje i novi uspon zločinačke politike i prijetnji upućenih bošnjačkom narodu, upozorili su danas iz SDA Sandžaka.

Trideseta godišnjica otmice u Sjeverinu obilježava se danas u okolnostima drastičnog pogoršanja uslova za opstanak Bošnjaka u Sandžaku, ocjenili su u saopštenju.

Naglašavajući da je prije 30 godina oteto je i mučki ubijeno 16 Bošnjaka, civila, građana Priboja, iz SDA Sandžaka poručuju da su direktan rezultat toga bile su i prijetnje novim genocidom i ratnim zločinima koje su upravo u Priboju uputili uniformisani policajci sa početka ove, 2022. godine.

“Iako ove prijetnje predstavljaju ozbiljno kršenje Krivičnog zakona, policajci nisu kažnjeni, već postoje zabrinjavajuće informacije da su zapravo nagrađeni novim radnim mjestima”, navode.

Naglašavaju da je ovo još jedan dokaza u nizu da je u Srbiji potrebno hitno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniti iz srpskih snaga bezbjednosti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina i dalje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: