29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Intervju Novi Pazar

OJT u Novom Pazaru: U radu postoji velika transparentnost, nisu organizirani sastanci tužioca i novinara

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru je na 15 pitanja u vezi tranparentnosti u radu tog organa i saradnje s medijima i novinarima odgovoreno na 8 pitanja. Portparol i zamjenik osnovnog javnog tužioca, Samir Bakić je ocjenio da “u radu Osnovnoj javnog tužilaštva u Novom Pazaru postoji velika transparentnost i da je saradnja sa novinarima na visokom nivou”.

Bakić, istovremeno, nije pružio odgovor, između ostalih, na pitanje koliko je OJT u Novom Pazaru u 2022. i 2021. godini, izdao saopštenja za javnost i održao konferencija za medije u vezi rada organa ili nekog predmeta i koliko je u tom periodu ispred tužilaštva bilo sagovornik nekog medija ili novinara.

Potvrđeno je i da to tužilaštvo na interenet stranici ne objavljuje optužne akte, kao ni druge službene akte.

Povodom rezultata istraživanja “Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” koji su predstavili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija), a tiču se transparentnosti pravosudnih organa i saradnji pravosuđa sa medijima, SNews je pozvao pravosudne organe u Novom Pazaru, Viši sud, Osnovni sud, Prekršajni sud, Više javno tužilaštvo i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru da daju intervju na ovu temu. 

Bakić je na zahtjev SNews-a, na postavljena pitanja za intervju, odgovore poslao u vidu obavještenja

SNEWS: Kako ocjenjujete transparentnost u svom radu i saradnju sa novinarima u Novom Pazaru i šire, a kako bi ostvarili svoju ulogu u jačanju medijskih sloboda i omogućili objektivnu percepciju građana o svom radu?

BAKIĆ: U radu Osnovnoj javnog tužilaštva u Novom Pazaru postoji velika transparentnost.

SNEWS: Kako ocjenjujte zainteresovanost medija (lokalnih i ostalih) za praćenje rada tužilaštva i da li tužilaštvo prati svoju zastupljenost u medijima?

BAKIĆ: Saradnja sa novinarima, ne samo u Novom Pazaru, već i šire je na veoma visokom nivou i novinari su zainteresovani za praćene rada tužilaštva.

SNEWS: Da li Vaš organ ima portparola ili lice zaduženo sa saradnju s medijima?

BAKIĆ:  Saradnju sa novinarim obavlja portprol, zamjenik osnovno javnog tužioca, Samir Bakić

SNEWS: Da li redovno zainteresovane novinare i registrovane medije obavještavate o aktivnostima tužilaštva?

BAKIĆ: Novinari i registrovani mediji se o aktivnostima tužilaštva se obvještavaju na njihov zahtjev, shodno čl. 15 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojim je regulisano da tražilac podnosi pismeni zahtjev organu vlasti za ostvarivanje prava na pristup informacijma

SNEWS: Koliko je, u 2022. i 2021. godini, Vaš organ izdao saopštenja za javnost i održao konferencija za medije u vezi rada organa ili nekog predmeta?

SNEWS:Na koji sve način Vaš organ komunicira s medijima? Da li su i preko kojeg sredstva komunikacije portparoli (ili tužioci) zaduženi za komunikaciju dostupni novinarima (e-mail, broj mobilnog telefona, Viber, WatsAps grupa…)?

SNEWS: Koliko intervjua ili izjava je za neki medij dao predstavnik tužilaštva ili PR u toku u 2022. i 2021. godini?

SNEWS: Da je vaše tužilaštvo organiziralo sastanke na kojima su u cilju poboljšanja transparentnosti održani direktni razgovori novinara sa tužiocem i zamjenicima javnog tužioca?

BAKIĆ: Tužilaštvo nije organiziralo sastanke na kojima su u cilju poboljšanja transparentnosti održani direktni razgovori novinara sa tužiocem  i zamjenicima javnog tužioca

SNEWS: Da li tužilaštvo objavljuju optužne akte na svojim internet stranicama? Koliko do sada, od pokretanja internet stranice tužilaštva, objavljeno izjava, saopštenja, obavještenja, fotografija ili video sadržaja u vezi rada tužilaštva ili nekog predmeta?

BAKIĆ: Tužilaštvo na interenet stranici ne objavljuje optužne akte, kao ni druge službene akte.

SNEWS: Koliko je medija i novinara u 2022. i 2021. godini zatražilo informacije u vezi rada tužilaštva ili nekog postupka?

BAKIĆ: Mediji i novinari su 2021. i 2022. godine (do sada) po četiri puta zatražili informacije od tužilaštva u vezi postupka i blagovremeno, potpuno i istinito, kao i ostali tražioci informacija obavješteni o traženim informacijama.

SNEWS: Koliko je novinara 2022. i 2021. zatražilo ili prisustvovalo ročištima, kao načinu informisanja?

BAKIĆ: U Tužilaštvu nije poznato koliko je novinara u 2021. i 2022. godini prisustvovalo ročištima, kao načinu informisanja, obzirom da je to pitanje koje je isključivo rezervisao za sud.

SNEWS: Koliko je 2022. i 2021. godini ispred tužilaštva bilo sagovornik nekog medija ili novinara?

SNEWS: Koliko je 2022. i 2021. godine tužilaštvo od medija ili novinara primilo zahtjeva za pristup informacijama i postupa po tim zahtjevima?

SNEWS: Koje su glavne prepreke u postizanju većeg stepena transparentnosti rada tužilaštva?

SNEWS: Slažete li se da je potrebno obezbjediti jasan sistem postupanja pravosudnih institucija da bi se poboljšala komunikacija i transparentnost pravosuđa. Zalažete li se za održavanje redovnih konferencija za novinare, informativnih brifinga, organizovanje zajedničkih sastanaka tužilaca i novinara radi ostvarivanja bolje saradnje, kao i otvaranje mogućnosti za ostvarivanje ličnih kontakata novinara sa tužiocima i njihovim zamjenicima?

Povezane vijesti

%d bloggers like this: