20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar dobio novu ogradu na mostu, novi mostovi na čekanju

Na mostu preko rijeke Raške u centru Novog Pazara, poznat ranije kao “Velika ćuprija”, postavljena je nova zaštitna ograda.

Ograda u crnoj boji izgledom je identičma sa ogradom postavljenoj na ivica platoa izgrađenog na mjetu nekadašnjeg javnog tolate.

Za sada je neizvjesno kada će početi proširenje postojećeg i izgradnja još jednog mosta u centru grada koje je bilo najavljeno prije četiri godine.

Faksimil odluke o dodjeli ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dva mosta preko rijeke Raške, objavljen na internet stranici Grada Novog Pazara.

Podsjećamo da je javnom nabavkom broj 404-1877/17, JNU 24/17,  od 26.02.2018. potpisan Ugovor o javnoj nabavci za izradu projektno-tehničke dokumentacije za igradnju mosta u centru grada preko rijeke Raške i izgradnju novog mosta iza hotela Vrbak, u ukupnom iznosu sa PDV-om od 13.128.000 dinara (preko 111 hiljada eura). Za ovu javnu nabavku dva puta je vršena izmjena i dopuna konkursne dokumentacije.

________________________________________________________________________________________________

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševaj je na konferencji za novinare u decembru 2020. godine potvrdio da je za projektnu dokumentaciju za izgradnju dva mosta u centru grada javnom nabavkom u 2018. godini izdvojeno blizu 111 hiljada eura (sa PDV-om).

“Postoje komisije, postoje tenderi. Sve ovo prolazi kroz skupštinu. Postoje izvještaji i ja pozivam opoziciju da stvarno reaguje s činjenicama i argumentima. Ovaj most što ste naveli, manipulacija je podacima. Svaka javna nabavka je na sajtu za javne nabavke. Što ste naveli za ovaj most, početna cijena je bila 11 miliona 580 hiljada dinara. Bile su dvije firme, Gramont i Institut za puteve, bolju cijenu je dao Gramont, 10 miliona 940 hiljada dinara. Nama je i cilj da se javi više konkurenata”, izjavio je Biševac pojasnivši da se u sklopu ovog projekta rade dva mosta, u centru grada i iznad hotela Vrbak, regulisanje kružnog toka i izgradnja ulice u pravcu gradske pijace, te da je za izmjenu plana u skupštini glasala pozicija i opozicija.

__________________________________________________________________________________________________

Iz Gradske uprave Novog Pazara, kako je objavljivala RTV Novi Pazar, izgradnja novih mostova u Novom Pazaru je trebala početi u proljeće 2018. godine. Ti radovi su trebali biti finansirani iz turske pomoći Srbiji.

Trećina najavljene turske pomoći Srbiji od oko 15 miliona, dogovorene prilikom posjete turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji u oktobru 2017. godine, kako je predočeno tada javnosti, bila je namenjena upravo Novom Pazaru.

“Sredstva će osim na izgradnju novih mostova biti usmjerena i za obdanište, hamam, novu halu za košarku. Na mjestu postojećeg mosta preko rijeke Raške, u centralnoj zoni grada, predviđa se izgradnja novog mosta, koji će pored funkcionalnosti sa stanovišta saobraćaja biti i ambijentalna cjelina Novog Pazara, navedeno je u dokumentaciji. Dok je na mjestu postojećeg mosta preko rijeke Raške potrebno projektovati novi most u vidu kružne raskrsnice, preko kojeg bi se ostvarila saobraćajna veza od Ulice 37. Sandžacke divizije, preko novog mosta iza hotela Vrbak.Na tom mjestu bi trebalo ostvariti vezu sa rekreacionim centrom u čijem se podzemnom delu parcele planira izgradnja podzemne garaže”, objavila je RTV Novi Pazar još početkom januara 2018. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: