30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Blokadom puta i protestom narod pozvao vlast na odgovornost

Protestnim skupom pod naslovom „I naša djeca imaju pravo da žive“ građani Novog Pazara danas su na pola sata blokirali saobraćajnicu na mjestu gdje je prošlog ponedjeljka u naselju Mur, na pješačkom prelazu, stradala djevojčica.

Nekoliko hiljada okupljenih zatražilo je hitno uređenje saobraćajnice, odnosno dijela magistaralnog puta prema Ribariću koji prolazi kroz novopazarsko naselje Mur.

Blokada saobraćaja uslijedila poslije nesreće u kojoj je sedamnaestogodišnjak vozeći automobil sa probnom vozačkom dozvolom na pješačkom prelazu usmrtio petnaestogodišnju djevojčicu.

Jedan od organizatora protesta Haris Ibrahimović pročitao je zahtjeve kako bi se saobraćaj u tom, ali i ostalim dijelovima Novog Pazara, “pod hitno” doveo u red.

“Ovdje je (na toj ulici) za samo godinu dana stradalo šestoro ljudi. Zato tražimo da se hitno izgrade uzdignuti pješački prelazi, koji bi istovremeno bili i usporivači saobraćaja, postave horizontalna i vertikalna signalizacija, nadzorne kamere i izgrade trotoari”, rekao je Ibrahimović.

Hako Bihorac je u obraćanju građanima naglasio da mještani godinama ukazuju na problem, “koji neko neće ili ne umije da riješi”.

On je rekao da je svjedok “testiranja vozila na saobraćajnici i ponoćnih trka automobila, za koje kao da ne važe ograničenja brzine”.

Prema njegovim riječima slična je situacija i u ostalim dijelovima Novog Pazara.

“Nedavno se osoba snimala kako vozi 200 kilometara na sat postavlja izazov ko to može da premaši…Situacije je postala neizdrživa i trebaju nam rigorozne mjere nadležnih”, rekao je Bihorac.

Protesti građana jedini način da se skrene pažnja da im se život odvija u haosu

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović napisao je na svom Facebook profilu da je podržao današnje proteste građana Novog Pazara zato što je u Srbiji protest postao jedini način da građani barem blokadama puta skrenu pažnju na to da im se život odvija u haosu, kako saobraćajnom, ekološkom, tako i institucionalnom haosu.

Imamović je istakao da institucije grada, pa i države već odavno ne služe građanima već partijama na vlasti, a partije na vlasti svoju odgovornost kriju iza institucija, prebacujući je sa jednih na druge.

„U međuvremenu, dok naša djeca sa glavom u torbi svaki dan idu od kuće do škole i dok mi strepimo kada će nas neka nova tragedija zadesiti, valja se podsjetiti da smjena nesposobnih ljudi sa odgovornih pozicija nije pitanje politike, već dostojanstva, zdravog razuma i gole egzistencije”, ukazao je Imamović.

Foto: Beko Jašarević, Heli studio

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: