20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Politika Regija

Abazović sa Porfirijem potpisao temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC)

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisan je jutros u Podgorici. Mediji u regionu prenose da je potpisivanje tog dokumenta obavljeno u tajnosti i da se će zbog toga pasti Vlada Dritana Abazovića.

Paraf na ovaj ugovor stavili su premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije, koji je rano jutros iznenada došao u Podgoricu. Potpisivanju su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač te mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

“Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana”, poručio je na twitteru aktuelni crnogorski premijer.

Nakon potpisivanja ugovore preko Instagrama se oglasio i Patrijarh SPC-a Porfirije.
„Danas sam u vili Gorica u Podgorici sa Predsednikom vlade Crne Gore gospodinom dr Dritanom Abazovićem potpisao Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Vlade Crne Gore. Ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, Preosvećene Gospode Episkopa sremskog Vasilija, zvorničko-tuzlanskog Fotija i Episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda Arhimandrita Nektarija. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i članovi Vlade Crne Gore. Slava Bogu!“, napisao je on.

Avion Vlade Republike Srbije s patrijarhom Porfirijem sletio je jutros na podgorički aerodrom nekoliko minuta nakon devet sati, a prema informacijama crnogorskih medija poglavar SPC-a se odmah vraća za Beograd.

Građani koji se protive potpisivanju temeljnog ugovora sa SPC-om i jutros su se okupili ispred Vile Gorica.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: