19 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Globus Regija Srbija

AIK Banka postala vlasnik Sberbank Srbija, Evropska centralna banka (ECB) objavila da je ruska Sberbank zbog sankcija pred bankrotom

Agroindustrijsko komercijalna banka (AIK Banka a.d.) Beograd zaključila je sa Narodnom bankom Srbije (NBS) danas ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100 posto vlasništva u toj banci.

Kako je večeras saopšteno iz Narodne banke Srbije (NBS) ovom promjenom Sberbank Srbija prestaje da bude dio bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija i postaje dio domaće bankarske grupe.

“Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, Narodna banka Srbije prethodno je donijela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija čime je omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije”, stoji u saopštenju Guvernera NBS-a.

Dodaje se da će širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obje banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva.

AIK Banka ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji.

Transakcija prebacivanja akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd u vlasništvo AIK banke realizovaće se sutra tokom prije podneva.

Narodna banka Srbije još jednom ukazuje da je Sberbank Srbija a.d. Beograd visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija, ocjenjuje se, postaju dio jake domaće bankarske grupe.

– Sberbank pred bankrotom zbog sankcija

Sberbank Europe AG, koja je na kraju 2021. imala 13,6 milijardi eura imovine, ima i podružnice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Češkoj i Mađarskoj, kao i podružnicu u Njemačkoj, objavio je sarajevski sedmičnik STAV.

Ekonomske sankcije koje je uvela međunarodna zajednica stavljaju rusku ekonomiju na respiratore i vidljive su prve posljedice. Padu rublje od 30 posto i uzletu kamatnih stopa do 20 posto pridružuje se i pad prve ruske banke: Sberbank Europe AG.

Redovi ispred poslovnica Sber banke u Hrvatskoj, foto: index.hr

Evropska centralna banka (ECB) objavila je danas da je, prema ocjeni Sberbank Europe AG, evropske podružnice najveće ruske banke, ovaj entitet, kao i njegove podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji, u stečaju ili pred bankrotom zbog pogoršanja njihove likvidnosti, kao rezultat sankcija koje je Evropska unija uvela ruskim subjektima kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

To je potvrdila ECB u saopćenju u kojem podsjeća da je austrijska matična banka Sberbank Europe AG u stopostotnom vlasništvu javnog dioničkog društva Sberbank of Russia, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija, s više od 50 posto plus jedan u udjelu s pravom glasa. ECB je donijela odluku nakon što je utvrdila da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće biti u mogućnosti platiti svoje dugove ili druge obveze kako dospijevaju, budući da su Sberbank Europe AG i njezine podružnice “doživjele značajne odljeve depozita”, što je “dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije”.

Isto tako, evropski bankarski supervizor istakao je da “nema dostupnih mjera s realnom mogućnošću vraćanja ove pozicije na razini grupe i u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije”, da bi potom podsjetio da su štediše fizičkih lica zaštićeni do 100.000 eura po deponentu i po banci u Evropskoj uniji.

U skladu sa svojim mandatom, Jedinstveni sanacijski odbor ESB-a mora potvrditi bankrot ili vjerovatnoću bankrota nakon provedbe procjene. Sberbank Europe AG, koja je na kraju 2021. imala 13,6 milijardi eura imovine, ima i podružnice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Češkoj i Mađarskoj, kao i podružnicu u Njemačkoj.

Podsjetimo da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske već preuzele upravljanje Sberbankom a danas je objavljeno da je Vlada RS od danas vlasnik Sberbank Banja Luka.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kaže kako preuzimaju banku s osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM koja će nastavitio raditi pod drugim imenom.

Početkom novembra 2021. godine AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju subsidijara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: