Aktuelno Društvo Sandžak

Danas je Dan Sandžaka

Bošnjaci Sandžaka i šire danas slave 20. novembar – Dan Sandžaka, nacionalni blagdan Bošnjaka.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) ovim povodom sinoć su održani 13. Sandžački književni susreti SAKS 2019.

Danas će na spomen ploču gimnazije u Pljevljima, na mjestu gdje je 20. novembra 1943. godine formirano Zemaljsko antifašističko narodno vijeće Sandžaka (ZAVNOS) biće tradicionalno polaganje cvijeća.

U Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru biće održana Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Sandžaka, dodjela književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” i promocija 8. i 9. toma Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića

U petak, 22. novembar 2019. godine u Centru za kulturu Prijepolje održaće se promocija knjige “Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936”, autora dr. Nadira Dacića.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 8. septembar – Dan Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

Raznim kulturnim događajima i skupovima, organizirah od strane različitih ustaova i organizacija 20. novembar – Dan Sandžaka biće obilježen u gotovo svim sandžačkim mjestima kao i sandžačkoj dijaspori.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka acionalna zastava.

Ovaj datum se obilježava u povodu 20. novembra 1943. godine, kada su se Bošnjaci, Srbi i Crnogorci ujedinili u borbi protiv fašizma i u Pljevljima osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Povezane vijesti