25 Aprila, 2024
Izjava dana

Akademik Ferid Muhić

Akademik dr. Ferid Muhić iznio je stav u vezi pandemije koronavirusa svijetu da je to zapavo velika igra, najveća u historiji čovječanstva.

On je u autorskom tekstu ukazao da se radi o preuzimanje totalne vlasti, a da je “nevidljivi vladar – COVID-19”, zapravo instrument u rukama vidljivog, ali skrivenog vladara. Deus absconditus – Skriveni Bog – danas je politička vlast, te da umjesto koncepta društva kao zajednice slobodnih pojedinaca, na scenu stupa koncept totalitarnih država.

Akademik Muhić ukazuje da je cilj jasan: Izbiti iz glave svaki organizovani otpor vlastima i uvesti ideal dresiranog poslušnika, umjesto ideala slobodnog pojedinca, dostojanstva i ličnog integriteta, jednom zauvijek!

“Inkriminranje slobode, prati promocija poslušnosti i discipline u ključne građanske vrline. Paradigma slobode i dostojanstva je stigmatizirana. Ideali su zamijenjeni strahom za život. Ostati živ postala je stvar vlasti! Vlast preuzima neprimjetno, preko noći, sva ovlašćenja, imperativno, bez pozivanja na podršku naroda, bez institucionalnih prepreka, i postaje stvarni gospodar života i smrti!

Instrument ove strahovlade je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), nevidljiva vlada je u centru finansijskog kapitala; ostale vlade djeluju po instrukcijama, na svoje zadovoljstvo i u ličnu korist. Mediokriteti su najzad stekli moć kakvu nisu ni sanjali!

Istrebljenje starijih ljudi može se povezati sa planom da se prekine inter-generacijska transmisija tradicionalnog vrijednosnog sistema, da bi se mladim naraštajima nametnuo željeni ideološki okvir, sa akcentom na kolektivnoj poslušnosti i bezuslovnoj pokornosti zakonima, nametnutim bez kritičkog preispitivanja.

Od bića zajednice, čovjek postaje biće osamljenosti, od duhovno slobodnog, duhovni rob. Potkopava se sam temelj društva: emocionalna komponenta! Lojalnost, vjernost, prijateljstvo! I ljubav! Ljubav i kao eros i kao agape!

Ne možeš na daljinu sklopiti prijateljstvo; ne možeš zavoljeti onlajn! Niko više neće znati šta znači poginuti za prijatelja, ni voljeti do groba!”, zaključio je profesor Muhić, jedan od najistaknutijih bošnjačkih i uopće inteletulaca današnjice u svijetu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: