23 Aprila, 2024
Izjava dana

Enis Imamović

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je u skupštinskom obraćanju povodom prijetnji Bošnjacima u Priboju i nacionalističkih ispada od strane pripadnik MUP-a Srbije rekao da bezimene i blage “disciplinske mjere” koje su najavljene protiv policajaca su zapravo ohrabrile nove prijetnje, kao da se tim disciplinskim postupcima, formiranjem nekakvih komisija itd. negira se ili umanjuje ozbiljnost ovog krivičnog djela.

Kako je kazao sva dešavanja i prijetnje uperene protiv Bošnjaka Sandžaka, prvenstveno Priboja, ali i Podrinja u Bosni i Hercegovini su posljedica izostanka odlučne međunarodne reakcije na genocidnu politiku koja ni nakon Srebrenice nije adekvatno kažnjena. Najavio je da, ukoliko tužilaštvo Srbije ne reaguje u najhitnijem roku, Bošnjaci će internacionalizacijom ovog pitanja stvoriti mehanizme zaštite za svoj biološki opstanak u Sandžaku.

“I ranije smo zatražili hitnu reakciju Republickog javnog Tužilaštva kada su se na drugim veseljima i sportskim manifestacijama pjevale iste ove pjesme. Godinama upozoravamo da genocidna politika usmjerena protiv Bošnjaka mora biti adekvatno osuđena zato smo ovoj Skupštini u više navrata predali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Nedostatak adekvatne reakcije tužilaštva ohrabrio je i grafite i murale, nove prijetnje, bakljade huligana i nacionalističkih pjesama u Priboju, Novom Pazaru”, rekao je Imamović.

On je skrenuo pažnju da u Priboju, kako je naglasio, nisu narasle međunacionalne tenzije već prijetnje bošnjačkom narodu.

“Ovih dana čujemo kako Predsjednik najavljuje posjetu Priboju, gdje kaže da ide citiram “da zaustavi narasle međunacionalne tenzije” u Priboju.Nazovimo to pravim imenom, nisu narasle nikakve međunacionalne tenzije već narasle su prijetnje bošnjačkom narodu. Narasle su četnicka orgijanja i najave novih genocida. Kakve su to međunacionalne tenzije? Kome su to Bosnjaci prijetili? E onda izmislite kako se u ćevabdžinicama i buregdžinicama se pjeva Naseru Oriću.Pa smiju vam se i Srbi i Bošnjaci”, ukazao je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: