26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Apel vjernicima: Namaze klanjajte u svojim kućama

Rijaset Islamske zajednice Srbije sa Mešihatom IZ-e Sandžaka, Mešihatom IZ-e Srbijanskim i Mešihatom IZ-e za Preševo, Bujanovac i Medveđu na sjednici Savjeta muftija danas je, zbog epidemiološke situacije s koronavirusom donio niz odluka i uputio apel vjernicima.

Privremeno se obustavlja rad fakulteta, medresa, obdaništa, škola Kur’ana i mektebske nastave. Do daljneg se obustavljaju svi skupovi i planirane svečanosti povodom vjerskih blagdana, kao i drugi skupovi vjerskog i kulturnog karaktera.

Vjernicima je upućen apel da namaze klanjaju u svojim kućama. Odgovorna lica – imam i mujezin, obavezuju se da u toku trajanja vanrednog stanja nastave oglašavati namaska vremena i obavljaju namaz u džamiji.

“Molimo vjernike da umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz u svojim kućama, jer se džuma-namaz, kao i drugi javni skupovi, trenutno mogu organizovati u broju ne većem od 50 osoba. Ukoliko dođe do pooštravanja mjera, džuma-namaz će biti u potpunosti obustavljena do ukidanja vanrednog stanja. Dženaze namazi će se organizovati u što manjem broju, bez zadržavanja i uz preporuku vjernicima da mejt ne boravi u kući već u gasulhani”, ističe se u objavljenim odlukama.

Poseban apel Rijaset IZ-e Srbije upućuje osjetljivim kategorijama društva, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, dijabetičarima i svima koji osjećaju zdravstvene poteškoće, da ostanu u svojim kućama.

U odluci koju potpisuje reisu-l-ulema Islamske zajdnice Srbije Sead ef. Nasufović zadužuju se službenici Islamske zajednice da se pridržavaju ovih mjera, kao i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.

“Mole se vjernici da poštuju preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih institucija”, navedeno je u saopštenju.

U obrazloženju ovih odluka navodi se da, polazeći od činjenice da je Islam vjera prevencije, a život i zdravlje jedna od osnovnih vrijednosti koje Islam štiti, te stava Svjetske unije islamskih učenjaka o postupanju prilikom izbijanja epidemije Covid-19 i obaveznosti slijeđenja instrukcija nadležnih državnih institucija u tim situacijama, a znajući da je na teritoriji R. Srbije već proglašeno vanredno stanje, čije mjere, zbog ozbiljnosti situacije imaju tendenciju da budu u narednim danima pooštrene.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: