20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Na RTS-u učenje na daljinu i na bosanskom jeziku

Učenje na daljinu odnosno digitalna nastava na bosanskom jeziku biće emitovana na kanalima Radio televizije Srbije za vrijeme trajanja vanrednog stanja, potvrđeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Stručni timovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća su u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, prethodnih dana, intenzivno radili na pripremi nastavnih jedinica za nastavu na bosanskom jeziku koja će biti emitovana na kanalima javnog medijskog servisa.

“Prvi časovi bosanskog jezika za sve razrede osnovne i srednje škole biće emitovani već ove sedmice, a o tačnom rasporedu emitovanja, učenici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni. Časovi opšte-predmetne nastave će biti prevedeni na bosanski jezik i također emitovani tijekom ove sedmice. Bošnjačko nacionalno vijeće uspjeva da učenicima koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku obezbjedi i najkvalitetniji model učenja na daljinu”, navode iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Od utorka ujutru će početi sa emitovanjem nastava na daljinu. Za osnovce biće emitovana na RTS kanal 3, a za srednjoškolce na RTS “Planeta”. Nastava će se emitovati po blokovima, a školski dan iako će ga đaci provoditi kući uz TV, počinje u osam ujutro.

Od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole predavaće se onlajn matematika, srpski i svet oko nas. Peti razred imaće matemetiku, srpski, biologiju, istoriju i geografiju. Šestaci pride i fiziku, a sedmi i osmi razred fiziku i hemiju.

Srednje škole od osnovnih predmeta imaće onlajn matematiku, srpski, fiziku, hemiju, biologiju, istoriju i geografiju.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Operativni plan za nastavak rada škola u otežanim uslovima uz program učenja na daljinu za učenike osnovnih i srednjih škola.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: