18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Apel za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru, večeras protestno okupljanje građana

Neformalna grupa građana saopštila je da će danas, u četvrtak, 9. juna, od 18 sati na platou u izgradnji na obali rijeke Raške u centru Novog Pazara (Gradski trg,) biti održati protestno okupljanje građana.

Povod okupljanja, kako se navodi u naslovu peticije “Apel za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru”, jeste posljednji ekološki incident prouzrokovan izlivanjem zagađujućih i po živi svijet u rijeci i zdravlje ljudi opasnih supstanci u rijeku Rašku, ali i cjelokupno dugotrajno zabrinjavajuće stanje životne sredine u gradu.

“Cilj okupljanja je mirno polusatno izražavanje nezadovoljstva stanjem i kvalitetom životne sredine u gradu”, navodi se u pozivu.

Podsjećaju da je, Apel za zaštitu životne sredine https://www.peticije.online/apel_za_zatitu_ivotne_sredine_u_novom_pazar pokrenut je u februaru 2022. godine kao inicijativa građana/ki okupljenih oko Tviter spejsa pod nazivom “Čaršijski muhabet” sa pozivom institucijama, podjednako na nacionalnom i lokalnom nivou, za preduzimanje hitnih i konkretnih mjera za poboljšanje stanja životne sredine u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: