20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

APR: Ističe rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izvještaja za 2022. godinu

Agencija za privredne registre (APR) obavještava korisnike da sutra, 31. marta 2023. godine, u ponoć, ističe rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izvještaja za 2022. godinu, a čiji je bilansni datum 31.12.2022. godine.

Zaključno sa jučerašnjim danom, obavezu dostavljanja izveštaja, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, ispunilo je oko 213.000 pravnih lica i preduzetnika, što je oko 4.000 izvještaja više u odnosu na isti dan prethodne godine.

“S obzirom da se očekuje prijem još oko 65.000 izvještaja, odnosno da veliki broj obveznika svoje izvještaje pripremi i dostavi posljednjeg dana roka, Agencija je, u petak, 31.03.2023. godine do ponoći, obezbjedila dežurstva u Registru finansijskih izvještaja i Servis desku radi pružanja stručne pomoći u vezi sastavljanja i dostavljanja finansijskih izvještaja i tehničke podrške obveznicima, koja je i inače redovno dostupna radnim danima u Agenciji. Kontakt putem telefona će biti moguć do 15 sati, a poslije toga samo imejlom”, navode iz APR-a.

Podsjećaju da se na internet stranici Agencije, u okviru Registra finansijskih izvještaja, mogu pronaći sve relevantne informacije, odnosno instrukcije u vezi sa dostavljanjem redovnog godišnjeg finansijskog izvještaja za 2022. godinu, u formi pravila, tehničkih i korisničkih uputstava, a eventualna sporna pitanja mogu se slati na sledeće elektronske adrese, i to:

  • za ažuriranje statusnih podataka ili podataka o zakonskom zastupniku potrebno je uputiti reklamaciju na elektronsku adresu obveznicifi@apr.gov.rs,
  • za rešavanje pitanja u vezi primene PIS FI sistema, njegovog pristupa ili problema sa potpisivanjem, korisnici se mogu obratiti na elektronsku adresu sd@apr.gov.rs i
  • za dodatna pitanja i objašnjenja u vezi dostavljanja izveštaja koja ne možete naći na ovoj internet stranici i u korisničkim uputstvima za sastavljanje i dostavljanje izveštaja, na raspolaganju je mejl adresa finizvestaji@apr.gov.rs.

Pozivaju sve obveznike dostavljanja izveštaja da, u zavisnosti od prirode pitanja, pravilno opredjeljuju elektronsku adresu za njihovo slanje, a sve u cilju efikasnije organizacije rada i blagovremenog dobijanja odgovora na postavljena pitanja.

Informacije o prijemu i obradi svih vrsta izveštaja za 2022. godinu, obveznici mogu pratiti na ovoj internet stranici, u dijelu Finansijski izveštaji, putem linka „Javno objavlјeni finansijski izveštaji i ostale pretrage“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: