24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Selma Kučević u Skupštini Srbije o diskriminaciji Bošnjaka

Narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević govorila je u Skupštini Srbije o izvještajima o radu Zaštitnika prava građana i Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je istakla da državni organi nastavljaju sa grubom diskriminacijom bošnjačkog naroda i da Narodna skupština Republike Srbije ima obavezu da osudi ovakvo ponašanje.

Kako je podsjetila javnost, Nacionalni savjet Bošnjaka obratio se 2019. godine Zaštitniku prava građana, a povodom pritužbe na odluke programskog savjeta kojom je zapravo odbijen predlog formiranja redakcije na bosanskom jeziku.

“Tim povodom je organizovan taj neki sastanak na kojem je predsjedavajući tog programskog savjeta inicirao odbacivanje predloga, a samim tim je taj programski savjet otišao i korak dalje negiranjem bosanskog jezika, te samim tim je ušao u negiranje i postojanje jednog naroda, jer odbacivanjem jednog identitetskog elementa kakav je jezik, ulazi se direktno u negiranje postojanja jednog naroda”, rekla je Kučević.

Kako je istakla, Javni medijski servis je otišao toliko daleko da je ovom odlukom prekršio odredbe Ustava i zakonom garantovana prava pripadnika Bošnjaka, te međunarodna dokumenta u oblasti ljudskih i manjinskih prava.

“Nacionalni savjet Bošnjaka obratio se zaštitniku prava građana očekujući da će u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzeti adekvatne mere kojima će se spriječiti dalje nanošenje štete u smislu ostvarivanja prava koja su predmetnim aktom i prekršena. Međutim, o pokretanju postupka i postupanju po ovoj pritužbi Nacionalni savjet Bošnjaka do današnjeg dana nije dobio nikakav odgovor”, naglasila je Kučević i navela da se nameće logično pitanje – zašto je uopšte izostala reakcija Zaštitnika prava građana kada se radi o postupku grubog kršenja Ustava i zakona ove zemlje?!

Takodjer, kako je rekla, istim povodom Nacionalni savjet Bošnjaka obratio i Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti u oktobru 2019. godine, te je analizom utvrđenih okolnosti Povjerenik ocjenio da li je programski savjet prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije predlaganjem neprihvatanja predloga o uspostavi redakcije na bosanskom jeziku, kao i o negiranju bosanskog jezika.

“Cijeneći domaće i međunarodno zakonodavstvo kojim je uređen položaj pripadnika nacionalnih manjina, Povjerenik je doneo mišljenje da predlaganjem neprihvatanja predloga za formiranje redakcije na bosanskom jeziku Programski savjet nije povrijedio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. Isto tako, razmatrajući stavove kojima se osporava bosanski jezik, Povjerenik je doneo mišljenje da je osporavanjem bosanskog jezika, kao jezika Bošnjačke nacionalne manjine u zaključku Programskog savjeta, ovaj savjet povrijedio je odredbe članova 6 i 24. Zakona o regionalnim manjinskim jezicima kojim je Srbija prihvatila da se odredbe konvencije primenjuju i na bosanski jezik”, istakla je poslanica SDA Sandžaka.

Kučević je u svom izlaganju pohvalila izuzetnu profesionalnost i pristup Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti pri ovoj pritužbi, a zbog toga je Programskom savjetu javne medijske ustanove RTS-a data preporuka da ubuduće i prilikom donošenja odluka poštuje odredbe Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o manjinskim i regionalnim jezicima, te da se donijetim preporukama obavijeste određena lica.

“Međutim, uprkos i datim preporukama i mišljenju Povjerenika, RTS nastavlja sa grubom diskriminacijom bošnjačkog naroda, time što već u martu mjesecu 2020. godine odbija da emituje nastavu na bosanskom jeziku ističući i navodeći tehničke probleme kao razlog”, rekla je ona.

Kučević je na kraju obraćanja zahtjevala osudu od strane kolega poslanika o nepreuzetim postupcima i sprovođenju istih,  kao i neuvažavanja mišljenja Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: