20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Sandžak

Belma Husović: U narodnim genima je zapisan bosanski jezik

Učenica generacije srednje medicinske škole u Novom Pazaru “Dva heroja” i mlada književnica Belma Husović je u ime nagrađenih najboljih učenika u nastavi na bosanskom jeziku rekla da je kroz srednješkolsko obrazovanje shvatila da potpunu sliku identiteta jednog čovjeka čini jezik.

“Jezik je čuvar i nosilac identiteta svakog bića, njime se čuva prošlost, ali i budućnost. Njegovim bitisanjem donosi se prosperitet, ali ne smijemo zaboravit nedostatk svijesti o svom jeziku i identitetu dovodi do gubljenja naroda. To ne smijemo dozvolit. U narodnim genima je zapisan bosanski jezik. Zašto sputavati da prirodnim jezikom progovore naši geni. Budućim generacijama poručujem da ostave ono što su nama ostavili naši djedovi i nane, a to je jezik koji čuva naš identitet i naše bitisanje”, ukazala je ona naglasivši da su za uspjeh ovih učenika zaslužni njihovi roditelji, nastavnici i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Belma Husović je rođena 2002.godine u Novom Pazaru, sa 16 godina objavila je zbirku pjesama “Staza mog života”, dobitnica je velikog broja nagrada, planira da studira medicinu i postane ljekar.

U Bošnjačkom naionalnom vijeću u subotu je priređen svečani za učenike generacije u nastavi na bosanskom jeziku i za dobitnike prva tri mjesta na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika na kojem su najboljima uručeni nagradni vaučeri.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: