20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Regija

Bez dogovora oko vlasti u Crnoj Gori, Abazoviću postavljen ultimatum

Lideri tri koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija” nastavili su juče pregovore na kojima je trebalo da dogovore detalje oko formiranja većine u parlamentu koja bi nakon toga sastavila Vladu.

Prema saznanjima portala Aktuelno, na tom sastanku nije postignut očekivan dogovor već je praktično sve ostalo u statusu quo. Problem u pregovorima nastao je oko pitanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, jer DF traži da se taj propis pod hitno ukine, dok URA smatra da bi trebalo krenuti u izmjene tog zakona.

“Nema nastavka pregovora dok se koalicija ‘Crno na bijelo’ ne odredi oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti i principa podjele vlasti”, kazao je veoma pouzdan izvor portala Aktuelno.

Iako je Abazović nekoliko puta u javnosti nagovijestio da je povlačenje Zakona jedna od opcija, funkcioneri njegove koalicije se tome protive.

DF je, sa druge strane, postavio ultimatum URA-i da ako ne prihvate povlačenje Zakona, mogu da pregovaraju sa DPS-om.

Iako se očekivalo da će predstavnici DF, Demokrata i URA lakše postići dogovor o formiranju nove vlasti, već se sada može zaključiti da sve ide u krug i da se praktično ništa ne pomjera sa mjesta.

Osim Zakona o slobodi vjeroispovjesti, goruća tema u razgovorima su i kadrovska pitanja. 

Portal Aktuelno podsjeća da Abazović insistira da u novoj Vladi ne bude funkcionera čelnika DF Mandića, Medojevića i Kneževića.Takav stav naišao je vrlo oštro protivljenje Medojevića koji je danas oštro poručio Abazoviću da “protiv učešća lidera DF u Vladi mogu imati samo saradnici UDBE, šverceri, kriminalci i tajkuni”.

Podsjetimo, pregovarački timovi tri koalicije nove parlamentarne većine “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija” tek što su počeli pregovore naišli su na velike probleme.

Funkcioneri nove, potencijalne parlamentarne većine nijesu uspjeli da usaglase stavove o  principima formiranja vlade, ali nijesu se dogovorili ni o čelnim mjestima Skupštine Crne Gore ni Vlade iako se već danima spekuliše da bi te pozicije trebali da zauzmu Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić.

Izvor:Aktuelno

Foto: https://www.facebook.com/pg/abazovicdritan/photos/?ref=page_internal

Povezane vijesti

%d bloggers like this: